Klein maar fijn.

Alles moet kleiner. Volvo liet al eerder weten dat de zes- en vijcilinder mettertijd het veld zouden moeten ruimen voor de viercilinder, onthult vandaag dat het eveneens inzet op de driecilinder. De Zweden winden er geen doekjes om; de eerste driecilinders verschijnen binnenkort in de nieuwe Volvo XC40.

De XC40 (rijtest) krijgt een door Volvo ontwikkelde 1,5-liter benzinemotor met directe injectie. Het blok wordt verbonden aan de Drive-E aandrijflijn. De 1,5-liter motor zal worden geleverd met een handgeschakelde zesbak, al zal daar op termijn nog een achttraps automaat bij worden gevoegd.

Omdat Volvo niet van gisteren is, zullen ze de driecilinder zo produceren dat hij eenvoudig gekoppeld kan worden aan de Twin Engine plug-in hybrides. Het zal je dan ook niet verbazen dat Volvo, naar eigen zeggen, hard aan het werk is om een hybride en volledig elektrische XC40 te maken.

De driecilinder is overigens niet het enige blok dat werd toegevoegd aan de XC40. De XC40 wordt voortaan ook geleverd met D3 dieselmotor en T4 benzinemotor.