Vanaf deze week rolt de nieuwe crossover in België van de band.

De productiefaciliteit van Volvo is gelokaliseerd in Gent. Het eerste productie-exemplaar van de XC40 rolde daar gisteren van de band in aanwezigheid van diverse gasten, onder wie de Belgische premier Charles Michel, Volvo’s CEO en President Håkan Samuelsson en Javier Varela, Senior Vice President Manufacturing and Logistics bij Volvo.

De XC40 is het kleinere broertje van de XC60 en de XC90. Het model belooft een succes te worden, inmiddels heeft de Zweedse autofabrikant al meer dan 13.000 orders genoteerd staan.

De crossover is het eerste model dat op Volvo’s modulaire platform voor compacte auto’s staat, CMA (Compact Modular Architecture) genaamd. Het platform is de basis voor alle nieuwe modellen uit de 40-serie (V40, S40?). Dit CMA-platform is ontwikkeld in samenwerking met moederbedrijf Geely.

In Gent zijn de voorbereidingen voor de productie van de Volvo XC40 al enige tijd geleden begonnen. De fabriek kreeg de nodige investeringen. Zo werd onder meer de productiehal voor carrosserieën met 8.000 m2 uitgebreid, daarnaast werden er 63 nieuwe robots geïnstalleerd.

In de Belgische fabriek produceert het merk al sinds 1965 personenauto’s. Naast de XC40, worden ook de V40, V40 Cross Country, de S60 en V60 in de fabriek geproduceerd.