Formeel is dit de vierde generatie A8, maar het is het vijfde topmodel van Audi. De allereerste ging namelijk door het leven als Audi V8.

We rijden ditmaal echter geen gewone A8, dit is de A8L. Een lange A8 met een zijdezacht snorrende V6 TDI. Dit soort auto’s koop je vooral om heel ontspannen kilometers te kunnen maken. Dat is waarin het nieuwe vlaggenschip van Audi dan ook excelleert. Met voor mijn doen nette, maar door de KLPD minder gewaardeerde snelheden op onze A-wegen en wat stadsverkeer bleef het gemiddelde verbruik op minder dan 7 liter per 100 kilometer steken. Niet slecht voor een 286 pk sterke, grote limousine met vierwielaandrijving en automatische versnellingsbak.

Naast de diesel is er ook een V6 benzinemotor beschikbaar, die kennen we onder andere uit de S4. Voor de A8 krijgt deze de typeaanduiding 55 TFSI mee en het blok pompt er 340 pk uit. Later volgen ook nog twee achtcilinders: de 4.0 TDI met 320 kW/435 pk en de 4.0 TFSI met 338 kW/460 pk. En ondanks dat we bij iedere generatie weer horen dat dit toch echt misschien de allerlaatste, ja nu echt he, want het kan niet meer, komt er toch gewoon een W12 met zes liter inhoud.

Voor de hippies komt er ook nog een A8 e-tron quattro plug-in hybride met een 3.0 TFSI en elektromotor. Gezamenlijk leveren die een vermogen van 330 kW/449 pk en 700 Nm koppel. De lithium-ion batterij levert voldoende energie voor zo’n vijftig theoretische emissievrije kilometers, maar dat zal in de praktijk een stuk minder zijn. Wat mooi is, is dat de batterij kan worden opgeladen met Audi Wireless Charging, dat werkt middels inductie. Inpluggen is dan verleden tijd.

Het rijdt natuurlijk fantastisch, maar een auto als deze is niet voor iedereen weggelegd. De aanschafprijs komt voor de meeste mensen dichterbij de prijs voor hun eerste huis, dan bij het bedrag dat ze in heel hun leven aan auto’s uitgeven. Een A8 is er vanaf € 105.185, maar in deze klasse plegen mensen nogal rijkelijk te kiezen uit de optielijst. Op onze testauto zat voor dik 70 mille aan opties!

Audi-A8L-50TDI-tech.jpg

Het interieur. Daar is Audi uberhaupt wel goed in, maar met de nieuwe generatie A8 overtreft Audi zichzelf weer eens. Zoveel mogelijk knoppen hebben het veld geruimd, analoge meters zijn er ook niet meer en in plaats daarvan zijn er drie mooie, grote schermen. De meeste zaken worden bedient door middel van touchscreens (met haptische feedback) en gelukkig is Audi er in geslaagd dat lekker te laten werken. De afwerking en materiaalkeuze zijn verder subliem, heel veel beter wordt het zelfs niet als je bij Bentley of Rolls-Royce winkelt.

Alternatieven zijn er in de vorm van de Lexus LS, maar ook de BMW 7-serie en de Mercedes S-klasse. Qua technologie troeft Audi ze allemaal af, vooral qua bedieningsconcept in het interieur. Vorsprung durch technik is voor deze generatie Audi A8 geen holle frase. De andere Duitsers verslaan de A8 echter nog wel op het aanbod aan motoren, maar waarschijnlijk is dat van korte duur.

De gehele rijtest lees je op autoblog.nl, of bekijk de video hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=snHpJOizmlU