Jammer genoeg kent deze geschreven tekst geen Polygoon-achtige stem, want met de laatste generatie Twingo gaat Renault terug naar vervlogen tijden. Omdat Renault voor de ontwikkeling van de Twingo optrok met smart, kreeg deze de motor achterin. Dat is inderdaad net als vroeger bij de Kever en het leek een tijdlang dat we dat niet meer terug zouden zien.

Niet gehinderd door een motorblok hebben de voorwielen meer ruimte om in te sturen en dat leidt tot een lekker wendbaar karretje. De draaicirkel is slechts 9 meter, prettig voor in de stad. Vreemd genoeg is er voorin geen bagageruimte, die is net als de motor alleen achterin te vinden. De bagage vindt als ware een plaatsje bovenop de motor, wat weer als voordeel heeft dat er geen tildrempel is. Met 219 liter inhoud is de bagageruimte niet de grootste in zijn klasse, maar door de rechthoekige vorm is de ruimte goed bruikbaar.

De Nederlander Laurens van der Acker is hoofdontwerper bij Renault en daarmee ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Twingo. Onder zijn supervisie groeide de Twingo uit van een nogal anonieme driedeurs naar een veel speelsere auto met leuke elementen die teruggrijpen op de rijke historie van Renault. De achterdeuren zijn verborgen, maar de Twingo heeft tegenwoordig toch echt vijf deuren. Gelukkig maar, want in Nederland wordt in deze klasse meer dan 80% van de auto’s met vijf deuren verkocht.

Renault_Twingo_GT_2017-rear.jpg

De GT is de sportiefste Twingo uit de range met grotere velgen, een stugger en lager sportonderstel, dubbele uitlaat en een luchthapper op het spatbord linksachter. Daarmee haalt de driecilinder met turbo extra lucht naar binnen en mede daardoor heeft de Twingo 110 pk aan vermogen. Het is niet het aantal paardenkrachten waarmee je BMW of Porsche rijders gaat pesten, maar het maakt de Twingo GT snel genoeg. De sprinttijd naar de 100 is 9,6 seconden, het zijn echter vooral de eerste meters waarop de Twingo GT gevoelsmatig snel is.

Tijdens het sturen maakt de motor achterin de Twingo tot een wendbaar karretje, maar gelukkig is het dankzij de moderne elektronica een stuk veiliger. Het is eigenlijk net als bij moderne straaljagers, zonder die elektronica zou er bijna niet mee te rijden zijn. De Twingo GT is het topmodel van de reeks en heeft het (forse) prijskaartje van ruim 18.290 euro. Een gewone Twingo is er al vanaf iets meer dan 11 mille. De gehele rijtest lees je op autoblog.nl, of bekijk de video hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=tdwEuxaFHtI