Zoals je weet, worden de wielen van een auto aangedreven door één of meerdere motoren. Welke wielen worden aangedreven, kan per auto verschillen. Zo hebben verreweg de meeste auto’s voorwielaandrijving. Een flink aantal auto’s – veelal SUV’s – is bovendien (standaard of optioneel) uitgerust met vierwielaandrijving. Tot slot zijn er auto’s die achterwielaandrijving hebben. Als je de keuze hebt, voor welk type aandrijving moet je dan gaan? Dat hangt helemaal af van je voorkeuren. Ontdek hieronder wat je moet weten.
Voorwielaandrijving: de ‘standaard’ keuze
Grote kans als je nu een auto hebt, dat deze voorwielaandrijving heeft. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is deze aandrijving populair geworden dankzij auto’s als de Citroën Traction Avant. Het idee is zo gek nog niet: de motor zit voorin, waarom dan niet ook de voorste wielen aandrijven? Scheelt een hoop extra onderdelen. Een reden waarom dit even duurde, is omdat de techniek niet zomaar uitgedokterd is. De wielen die worden aangedreven, moeten namelijk ook kunnen sturen. Een zogenaamde homokinetische koppeling lost dit op.
Wat merk je in de praktijk van voorwielaandrijving?
De invloed van voorwielaandrijving begint al bij de aanschaf van de auto. Die is veelal voordeliger, omdat dit de goedkoopste techniek is. Ook op de weg kun je voorwielaandrijving opmerken – al gebeurt dat bij normaal dagelijks gebruik niet. Neem je echter een keer een bocht (iets) te snel, dan zal de auto rechtdoor glijden over de voorwielen. Dit heet onderstuur. Afremmen is meestal voldoende om de auto vervolgens alsnog veilig de bocht door te krijgen. Een negatief gevolg van voorwielaandrijving kan bij nat of glad wegdek optreden. De wielen kunnen de neiging krijgen om door te slippen bij het accelereren.
Voor- en nadelen van voorwielaandrijving
Met voorwielaandrijving profiteer je van de volgende voordelen:
- De auto vertoont voorspelbaar, veilig weggedrag.
- Het systeem van voorwielaandrijving is compact.
- In het interieur neemt de aandrijving geen ruimte in. Voorwielaandrijving is echter niet zonder nadelen:
- De techniek van voorwielaandrijving is relatief complex.
- De gewichtsverdeling is niet ideaal; de neus is in verhouding zwaar.
- Auto’s met voorwielaandrijving hebben een grotere draaicirkel.
- Bij te krachtige motoren slippen de wielen al snel door.
- De tractie bij glad wegdek vermindert sneller dan bij andere aandrijvingen.
- Zeker bij krachtige auto’s voel je de aandrijfkrachten in het stuur.
Voor wie is voorwielaandrijving?
Voor 99 procent van de bestuurders is voorwielaandrijving prima. Het is de voordeligste, zuinigste en meest praktische aandrijving. In (te) hard genomen bochten geven auto’s met deze aandrijving de meest voorspelbare reacties. Alleen als je bijzondere plannen met je auto hebt – denk aan driften of terreinrijden – kan het zijn dat een ander type aandrijving voor jou beter werkt.
Voorbeelden van occasions met voorwielaandrijving
Aangezien enorm veel auto’s voorwielaandrijving hebben, is een lijst maken nog niet zo eenvoudig. De meeste uitvoeringen van de Volkswagen Golf, Peugeot 208 en Renault Clio zijn populaire voorbeelden van auto’s met voorwielaandrijving. Ook grotere auto’s als de Mazda 6 en Skoda Superb hebben in de meeste uitvoeringen voorwielaandrijving.
Achterwielaandrijving: voor de sportieveling
Het woord ‘driften’ kwam hierboven al voorbij. Driften is een techniek waarbij de bestuurder de auto in een vloeiende zijdelingse beweging door een bocht stuurt. Dit kan alleen met een auto die (grotendeels) achterwielaandrijving heeft. Achterwielaandrijving is in de autosport ook geliefd door de manier waarop de auto zich in bochten gedraagt. Zoals de term al aangeeft, worden bij achterwielaandrijving de achterwielen aangedreven door de motor. Die motor kan voorin, in het midden (achter de voorstoelen en voor de achteras) of acherin (op of achter de achteras) liggen.
Wat merk je in de praktijk van achterwielaandrijving?
Met achterwielaandrijving heb je meer de mogelijkheid om met de auto te ‘spelen’. Je kunt de achterkant namelijk ‘sturen’ met het gas. Geef je in een bocht (te) veel gas, dan slippen de achterwielen weg naar de buitenkant. Dit wordt ook wel uitbreken of overstuur genoemd. Doe je dit gecontroleerd, dan kun je driften. Ga je te ver, dan raak je in een ongecontroleerde slip. Je snapt: dit vergt de nodige oefening. Op glad wegdek zul je met achterwielaandrijving merken dat de achterkant meer de neiging heeft om uit te breken.
Is achterwielaandrijving wel veilig?
Bovenstaand verhaal schrikt de ongeoefende bestuurder misschien wat af, maar in de praktijk zul je van achterwielaandrijving weinig merken. In de meeste auto’s uit deze eeuw zitten zoveel veiligheidssystemen, dat de auto heftige bewegingen zelf opvangt. Zou de auto uitbreken, dan grijpen de systemen in en trekken ze de auto automatisch weer recht. Zet je de systemen echter uit, dan kun je naar hartenlust spelen met de auto. Vergeet daarbij niet, dat bovengenoemde manoeuvres verboden zijn om op de openbare weg uit te voeren. Zoek hier dus een afgelegen privéterrein of speciaal circuit voor.
Voor- en nadelen van achterwielaandrijving
Achterwielaandrijving geeft je de volgende voordelen:
- Je hebt minder last van onderstuur (rechtdoor slippen in een bocht).
- Met achterwielaandrijving kun je veel meer kracht op de weg brengen dan met voorwielaandrijving.
- Je voelt nooit krachten van de aandrijving in het stuur.
- Door de combinatie van grip vóór en tractie achter stuurt je auto strakker. Houd echter ook rekening met de nadelen van achterwielaandrijving:
- De techniek van achterwielaandrijving is duurder en zwaarder dan van voorwielaandrijving.
- Bij te snel genomen bochten kan overstuur optreden, wat gevaarlijk kan zijn voor ongeoefende bestuurders.
- Als de motor voorin zit, loopt er een as naar achteren die ten koste gaat van de bodemruimte in het interieur.
- Op glad wegdek kan de achterkant verraderlijk gaan glijden.
- Een goede auto met achterwielaandrijving is in betaalbare segmenten moeilijk te vinden.
Voor wie is achterwielaandrijving?
Het zijn vooral de sportieve rijders en liefhebbers die de keuze maken voor achterwielaandrijving. De voordelen moeten immers opwegen tegen de nadelen. Niet dat een auto met achterwielaandrijving onhandelbaar en onpraktisch is – dan zou je ze niet vinden in het luxere zakensegment. Ga je voor de meest praktische en bruikbare oplossing voor je dagelijkse ritten, dan is dit echter niet de meest logische optie.
Voorbeelden van occasions met achterwielaandrijving
Beroemde sportauto’s, zoals de meeste sportmodellen van roemruchte merken als Ferrari en Porsche, hebben achterwielaandrijving. Maar ook in het luxere zakensegment zien we dat auto’s als de populaire BMW 3 Serie en opulente Mercedes-Benz S-Klasse over het algemeen met achterwielaandrijving worden uitgevoerd. In een voor grotere groepen bereikbaar segment zien we plezierauto’s als de Mazda MX-5 en de verrassend praktische Renault Twingo (vanaf 2014) met aandrijving op de achterwielen.
Vierwielaandrijving: optimale tractie
Je remt op vier wielen, waarom zou je dan niet aandrijving hebben op vier wielen? Met die – niet geheel onterechte – filosofie probeerde Subaru ooit de autokoper te overtuigen van hun AWD (All Wheel Drive). Naast AWD onderscheiden we ook nog 4WD. Beide systemen drijven vier wielen aan. Veelal wordt dit bij AWD veel meer automatisch geregeld dan bij 4WD. Laatstgenoemde is dan ook vooral te vinden op echte terreinwagens, terwijl je AWD wat vaker op meer gangbare personenauto’s vindt. We hebben het hieronder dan ook over AWD. Is deze vorm van vierwielaandrijving het perfecte systeem?
Wat merk je in de praktijk van vierwielaandrijving?
Vierwielaandrijving volgens het AWD-principe zorgt dat alle vier de wielen kunnen worden aangedreven. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat alle kracht gelijk verdeeld wordt. Het AWD-systeem houdt in de gaten welk(e) wiel(en) de meeste tractie heeft of hebben en stuurt daar de meeste kracht naartoe. Het resultaat: onder alle omstandigheden optimale tractie. Dat is wel zo fijn als het weer of de weg even tegenzit.
Voor- en nadelen van vierwielaandrijving
Vierwielaandrijving (in dit specifieke geval All Wheel Drive of AWD) heeft enkele grote voordelen:
- Het systeem zorgt automatisch dat de kracht naar de wielen met de meeste tractie gaat.
- Optrekken is veiliger, doordat je altijd optimale tractie hebt.
- Auto’s met vierwielaandrijving zijn ideaal voor het trekken van aanhangers.
- Als alle vier de wielen worden aangedreven, slijten je banden gelijkmatiger.
- Ook auto’s met flink hoge vermogens kunnen al hun krachten goed overbrengen op de weg. Zitten er dan nog nadelen aan vierwielaandrijving? Zeker. Dit zijn ze:
- Vergeet niet dat je ook met vierwielaandrijving grip kunt verliezen, dus het blijft oppassen geblazen bij slechte weers- of wegomstandigheden.
- Door alle intelligente systemen en hardware is vierwielaandrijving complex en duur.
- Bij vierwielaangedreven auto’s met één motor loopt er een as onder de bodem die ten koste gaat van de interieurruimte.
- Het brandstofverbruik is bij vierwielaandrijving hoger dan bij andere aandrijvingen.
- Lang niet elke auto beschikt (optioneel) over vierwielaandrijving.
- De besturing voelt vaak wat kunstmatig aan, wat ten koste kan gaan van de rijbeleving.
Voor wie is vierwielaandrijving?
Wie graag minder begaanbare paden trotseert of regelmatig in de bergen te vinden is, heeft zeker veel aan een auto met vierwielaandrijving. Op de Nederlandse wegen zul je minder vaak merken dat de omstandigheden zo slecht zijn, dat je alleen nog met vierwielaandrijving verder kunt. Toch wil dat niet zeggen dat niemand geholpen is met dit systeem. Trek je vaak een (zware) aanhanger of kom je vaker in situaties waarin iets meer tractie gewenst is, dan is vierwielaandrijving zeker de overweging waard.
Voorbeelden van occasions met vierwielaandrijving
Veel (duurdere) SUV’s hebben op alle modellen vierwielaandrijving. Denk aan de Alfa Romeo Stelvio benzineversies, Jeep Grand Cherokee en Land Rover Defender. Bij veel goedkopere SUV’s en crossovers is vierwielaandrijving optioneel te krijgen. Deze aandrijving is echter niet alleen voorbehouden aan SUV’s. Audi’s met ‘quattro’ in de naam, BMW’s met de toevoeging ‘xDrive’ en elke Mercedes-Benz waar ‘4MATIC’ bij staat hebben eveneens aandrijving op alle vier de wielen.