Met de actieradius wordt de afstand bedoeld die een auto kan afleggen zonder dat er getankt of opgeladen moet worden. Deze term wordt voornamelijk gebruikt bij elektrische auto’s, omdat de actieradius van de auto’s vaak minder groot is dan die van de auto’s die aangedreven worden door fossiele brandstof. Bij een elektrische auto hangt de actieradius overigens niet alleen af van de accu; net als bij auto’s op benzine of diesel heeft ook het rijgedrag een grote invloed op de afstand die je in een keer kan afleggen.
Hoe wordt de actieradius aangegeven?
Bij auto’s die rijden op een fossiele brandstof, wordt het verbruik altijd aangegeven via de verbruikte liters op honderd kilometer, maar als het gaat om de actieradius van een elektrische auto gaat dat natuurlijk niet op. In dat geval wordt gesproken van het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer. En net als bij de auto’s die rijden op benzine, diesel en LPG, geldt ook bij de berekening van het verbruik van elektrische auto’s: hoe minder kWh per honderd kilometer, hoe zuiniger de auto.
Welke factoren zijn van invloed op de actieradius?
De actieradius van elektrische auto’s, bijvoorbeeld de Tesla Model 3, is variabel en hangt van meerdere factoren af. Deels zijn deze factoren ingebouwd in de auto, maar ook de bestuurder zelf heeft de nodige invloed. Deze factoren bepalen welke actieradius je auto heeft:
- Het accupakket van je auto - De voornaamste factor is natuurlijk het accupakket van je elektrische auto. Hoe meer energie (kilowattuur) erin opgeslagen kan worden, hoe verder je kan komen.
- Het gewicht van de auto - Hoe zwaarder een auto is, hoe meer gewicht het accupakket in beweging moet brengen (en houden). En hoe meer gewicht er verplaatst moet worden, hoe meer energie dat kost.
- Je rijstijl - Een sportieve rijstijl kost altijd meer energie dan een behouden rijstijl. Rij je flink door? Dan kom je minder ver op een vol accupakket.
- De temperatuur - Een opvallende factor die invloed heeft op de actieradius, is de omgevingstemperatuur. In koude of weersomstandigheden zal een elektrische auto minder ver komen dan in temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Dit heeft deels te maken met de efficiëntie van het accupakket, maar natuurlijk ook met het feit dat in deze omstandigheden de verwarming van de auto vaak aan staat. En ook dat kost weer energie.
Natuurlijk is het een combinatie van bovenstaande factoren die bepaalt wat de actieradius is. De actieradius van een Nissan Leaf is bijvoorbeeld vergelijkbaar met de actieradius van een Audi e-tron, terwijl de Audi flink wat zwaarder is dan de kleine Nissan. De Nissan maakt echter gebruik van een lichter en kleiner accupakket, terwijl de Audi door een zwaarder pakket wordt aangedreven. Het is dus nooit een specifieke factor die bepaalt hoe ver een elektrische auto kan rijden zonder te worden opgeladen. Bekijk hier onze top 10 elektrische auto’s.
In ontwikkeling
De actieradius van elektrische auto’s is over het algemeen nog altijd een stuk lager dan die van auto’s die rijden op benzine, diesel of LPG en opladen duurt ook langer dan tanken. Het is echter een techniek die behoorlijk in ontwikkeling is en het de accupakketten van nieuwe elektrische auto’s worden steeds efficiënter. Met andere woorden; een elektrische auto komt verder en verder.
Benieuwd naar onze tips voor het kopen van een tweedehands, elektrische auto?