



















Lexus UX 250h F Sport Line First Edition/ Alcantara/ stoel+stuurverwarming
201936.733 km
De Lexus UX is de kleinste crossover in het assortiment van het Japanse automerk. Deze compacte gezinsauto met vijf deuren heeft een opmerkelijke en opvallende styling en is bovendien verkrijgbaar in allerlei smaken. De Lexus kan verkregen worden met een traditionele verbrandingsmotor op benzine, maar is er ook als hybride en een volledig elektrische aandrijflijn.
De Lexus UX is een van de nieuwste modellen in de catalogus gamma van het merk. In de line-up staat hij helemaal onderaan, nog onder de compacte Lexus NX en de grotere Lexus RX. De UX (wat staat voor Urban Explorer) wordt in 2018 onthuld met een wel heel herkenbaar design en komt een jaar later terecht bij de dealers. Aanvankelijk wordt de UX geleverd met een 2-liter viercilindermotor (UX 200) die rijdt op benzine en schakelt middels een CVT, ofwel een continu variabele transmissie. Dit houdt in dat de versnellingsbak in feite maar één versnelling heeft, die zichzelf voortdurend en naadloos aanpast aan je snelheid om zo een constant toerental aan te houden. De Lexus UX komt er ook als 250h, dit is de versie met een hybride aandrijflijn. Hier wordt dezelfde viercilinder van de UX 200 gekoppeld aan een elektromotor om de auto zowel zuiniger als milieuvriendelijker te maken. Deze uitvoering is technisch verwant aan de Toyota C-HR. Vanaf 2020 is de UX er ook met volledig elektrische aandrijving.
Wanneer de Lexus 300e Electric wordt onthuld, markeert dit een belangrijk moment in de geschiedenis van het merk. Het is namelijk de eerste volledig elektrische auto die Lexus ooit heeft gemaakt. De UX 300e Electric krijgt in plaats van een conventionele verbrandingsmotor een 54,3 kWh accupakket en een 204 pk sterke elektromotor mee om zich stilletjes en milieubewust voort te bewegen. Volgens berekeningen van Lexus kan de UX 300e Electric op één lading zo’n 300 tot 400 kilometer afleggen, afhankelijk van hoe je met het gaspedaal omgaat. Dat zijn geen slechte cijfers. De elektrische UX moet het opnemen tegen de Volvo XC40 Recharge P8 en Tesla Model Y, wat beide eveneens hoogwaardige EV’s zijn. Andere alternatieven vind je in de vorm van de Kia e-Niro en de Hyundai Kona.
De auto’s van Lexus staan al sinds jaar en dag bekend om hun bijna ongeloofwaardige betrouwbaarheid en in dat opzicht lijkt de UX niet af te wijken van de norm. Hoewel het nog een vrij jong model betreft (de auto is geïntroduceerd in 2019), zijn er vooralsnog weinig tot geen noemenswaardige kwalen ontdekt. De UX blijft, net als zijn technisch gelijkwaardige broer van Toyota (de C-HR), het gewoon doen. Dit maakt de UX een slimme koop als je niet graag naar de garage gaat voor onderhoud. Bovendien is het fijn voor je portemonnee. De Lexus UX is echter niet heel groot, dus als je grote kinderen hebt of regelmatig met meer mensen in de auto rijdt, kan hij wat krap aanvoelen. Wel is de UX net als de meeste modellen van Lexus standaard rijkelijk uitgerust met allerhande features, wat een welkome verrassing is als je overkomt van een ander automerk dat je voor vergelijkbare zaken extra laat bijbetalen. De UX prijzen beginnen afhankelijk van het aanschaf- en bouwjaar achterin de 20.000 euro en kunnen oplopen tot boven de 60.000 euro.