
Nissan Figaro
Retro voordat retro cool was
De Nissan Figaro is een kleine cabriolet uit Japan, die in 1991 werd gebouwd. De auto is voorzien van zogenaamde ‘retro’-styling en ziet er dus eigenlijk uit als een autootje uit de jaren 50. De Nissan Figaro is alleen gebouwd voor de Japanse markt en bestaat dus alleen in de uitvoering met het stuur aan de rechterkant. Desondanks is er een actieve Figaro community in Europa, die de auto’s met liefde onderhoudt en rijdt.
Pluspunten
Minpunten

Is de Nissan Figaro de eerste retro-auto?
Retro styling is tegenwoordig helemaal niet zo bijzonder. De nieuwe Fiat 500 grijpt duidelijk terug op de stijl van het oorspronkelijke model en ook de Mini Cooper en Volkswagen Beetle ontlenen hun kenmerkende uiterlijk aan de auto’s die in vroeger tijden gebouwd werden. De Nissan Figaro is echter misschien wel de eerste auto die vormgegeven werd als een model uit de jaren 50, maar onderhuids werd aangestuurd door moderne techniek. De Figaro is een zogenaamde fixed profile convertible, wat betekent dat hij raamstijlen heeft en het dak naar beneden kan, net zoals bijvoorbeeld de Citroën 2CV. De auto biedt in theorie plaats aan vier mensen, maar wie op de achterbank wil zitten kan maar beter wennen aan een krappe zit; de Figaro is bijzonder klein en de achterbank is eigenlijk alleen maar geschikt voor kleine kinderen.

De Nissan Figaro, alleen verschillend in kleur
De Figaro was gebaseerd op het onderstel van de Nissan Micra en werd alleen in 1991 gebouwd. Dat jaar rolde hij net iets meer dan 20.000 keer van de lopende band. De auto werd slechts in een versie gebouwd: met een motor die een inhoud had van 987 cc. De motor ligt voorin en de auto wordt ook door de voorwielen aangedreven. Echt sportief rijden zit er hierdoor niet in, maar daarvoor is de Nissan Figaro ook niet gebouwd. Het was een auto voor in de stad en met zijn vrolijke vormgeving was hij meer geschikt voor gezellige ritjes, in plaats van lange tochten. De auto’s waren beschikbaar in grijs, groen, blauw en beige en dit was alles waar ze van elkaar in verschilden. En aangezien de auto alleen bedoeld was voor de Japanse markt, kan je ze ook alleen maar krijgen met het stuur aan de rechterkant. De auto was uitgerust met allerlei snufjes, die voor die tijd behoorlijk modern waren. Zo was er een waarschuwingssysteem voor de gordel, zat er een CD-speler in en werd je eraan herinnert om je lampen uit te doen na het parkeren.

Het kopen van de Nissan Figaro betekent geluk hebben
Zoals gezegd deelt de Nissan Figaro vrijwel zijn volledige techniek met de oerdegelijke en betrouwbare Nissan Micra, wat van dit kleine cabrioletje dus een auto maakt waar je goed op kan rekenen. Echter, zoals met veel auto’s van deze leeftijd, kan er altijd iets zijn. Staat er een Nissan Figaro te koop, dan is het goed om de auto nauwkeurig te bestuderen. Met name de vele snufjes kunnen allemaal kapot, dus bij een testrit loont het de moeite om ze allemaal eens even uit te proberen. De Nissan Figaro is echter wel een zeldzame verschijning, dus het zit er dik in dat je voor een goed model vrij diep in de buidel moet tasten. Reken afhankelijk van het bouwjaar voor een goed model minstens op 10.000 euro. Heb je dat er echter voor over, dan heb je een uniek autootje zonder echte concurrentie, met een trouwe fanschare, die je met alles kan helpen.