

















Nissan Leaf Tekna 24 kWh € 2.000,- Subsidie
201347.822 km
In 2010 was Nissan één van de automerken die elektrisch rijden bereikbaarder maakte voor het grote publiek. Dat deed het Japanse merk met de eerste generatie Leaf; ongeveer even groot als een vergelijkbare Nissan Pulsar, maar dan zonder verbrandingsmotor. In theorie vormt de Leaf een goede optie voor mensen die een elektrische gezinsauto zoeken voor een relatief lage prijs, maar er zijn wel wat zaken om op te letten wanneer je zo’n Nissan wil kopen.
De eerste generatie van de Leaf was revolutionair (immers waren er in 2010 nog bijna geen betaalbare elektrische auto’s), maar er zaten heel wat haken en ogen aan deze auto. Zo komen vroege modellen met moeite 120 kilometer ver op een volle lading met het accupakket van 24 kilowattuur, terwijl snelladen bij deze modellen nog niet kan. Door de jaren heen werd de techniek steeds beter en betrouwbaarder, waarbij vooral de accupakketten groeiden. In 2013 werd de Nissan op tal van punten verbeterd, terwijl de capaciteit van het accupakket in 2016 toenam tot 30 kWh – ofwel zo’n 200 kilometer bereik.
Een jaar later in 2017, introduceerde Nissan een compleet nieuwe Leaf. Deze ziet er meer uit als een ‘gewone’ auto (minder vreemde proporties en een strakker uiterlijk dan de vorige uitvoering) en kreeg opnieuw een groter accupakket van 40 kW. Het vermogen van de elektromotor nam bovendien flink toe van 109 pk naar 150 pk, waarmee de familieauto overigens nog steeds niet heel snel is. Ook de Leaf 40 kWh is nog altijd geen kampioen als het aankomt op dagelijkse inzetbaarheid: in de praktijk haalt hij ongeveer 300 kilometer op een volgeladen accupakket, terwijl hij kan snelladen met maximaal 50 kW. Op dat vlak is hij in 2018 ingehaald door concurrenten zoals de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro, die bijna dubbel zo snel kunnen laden. Wat dat betreft is de nieuwste toevoeging aan het Leaf-programma erg welkom: een variant met een 62 kWh-accupakket. Deze Leaf e+ werd in 2019 geïntroduceerd en komt met zijn grotere batterij volgens Nissan maximaal 385 kilometer ver. Bovendien kan deze variant sneller laden, met maximaal 100 kW.
Het aanbod aan gebruikte exemplaren van de Leaf is behoorlijk uitgebreid: er valt voldoende te kiezen uit verschillende bouwjaren, accu groottes en uitvoeringen. Daarbij is de prijs (voor een elektrische auto) aantrekkelijk, ook omdat je hem vrij voordelig kunt opladen en dus geen hoge brandstofkosten hebt. Grote technische problemen kent de Leaf bovendien niet, afgezien van matige koeling van de batterijen wanneer je meerdere keren achter elkaar aan de snellaadpaal hangt. Zodra het systeem te warm wordt, laadt de Nissan minder snel en dat maakt hem minder geschikt voor langere (vakantie-) ritten waarbij je vaak moet laden. Een ander aandachtspunt is roestvorming bovenaan de vering van de voorwielen: door een ontwerpfout bij vroege versies kan zich daar water ophopen, maar in de meeste gevallen zijn de auto’s al hersteld.
Liever leasen? Lees alles over Nissan Leaf private lease op AutoWeek.nl