


















































Renault Zoe R110 Life Carshare 50 (ex Accu) Carplay Stoelver. Leer
202017.022 km
Renault heeft aangekondigd dat de ZOE wel eens wereldwijd de best verkochte EV (electric vehicle) kan worden. Deze ambitieuze doelstelling is zeker niet onrealistisch en zorgt dan ook voor spanning in de markt van elektrische auto’s. De vraag is alleen of Renault niet “te vroeg piekt” met de introductie van dit model. De Franse fabrikant loopt immers flink vooruit met betrekking op de huidige mogelijkheden van onze infrastructuur.
Toen de Renault ZOE in 2013 werd geïntroduceerd, werd snel duidelijk dat deze auto de potentie heeft om de ambitieuze doelstellingen van de fabrikant te realiseren. De auto is (in tegenstelling tot de Fluence, de eerste elektrische Renault uit 2011) direct als elektrische auto ontworpen en géén doorontwikkeling van een bestaand benzinemodel.
De Renault ZOE heeft een aantal sterke troeven in handen, waaronder de prijsstelling. Deze elektrische auto is één van de voordeligste EV’s die er op dit moment te koop zijn. Reken je niet echter meteen rijk. Een nieuwe ZOE wordt verkocht zonder batterijpakket. Die moet je erbij huren tegen een maandelijkse vergoeding. Je hebt dan wel een levenslange garantie op de accu’s en kunt gebruik maken van de pechhulp van Renault.
De Renault ZOE is alleen verkrijgbaar als hatchback met elektrische aandrijving. Er zijn drie uitvoeringen: de ZOE Life is de basisvariant, de ZOE Zen en ZOE Intens zijn de wat beter uitgeruste varianten van de auto.
Het opladen van de auto kan op drie manieren: langzaam/nood, standaard, snel en versneld. Helaas kun je bij ons géén gebruik maken van deze laatste optie waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale stekker. Onze infrastructuur kan de specialistische techniek van Renault (nog) niet ondersteunen. Gelukkig zal de Renault ZOE ook aan de ‘reguliere laadpaal’ sneller opgeladen zijn dan soortgelijke auto’s. Tevens is er een mogelijkheid om gebruik te maken van een normaal stopcontact bij noodgevallen, alleen gaat deze energievoorziening wel erg traag.
De actieradius is ongetwijfeld een belangrijk criterium als je overweegt om een Renault ZOE kopen. Je kunt ervan uit gaan dat je, met een accu van 24 kWh, ongeveer 150 kilometer kunt afleggen op één lading stroom. In 2017 verscheen een ZOE met een accu van 40 kWh waarmee je ongeveer 225 kilometer kunt afleggen zonder op te laden. De betrouwbare boordcomputer geeft nauwkeurig aan hoe ver je nog kunt gaan zonder een laadpaal te bezoeken.
Tweedehands Renault ZOE modellen bleken in 2018 en 2019 al een van de populairdere keuzes te zijn. Met betrekking tot rijgedrag is de ZOE dan ook goed vergelijkbaar met de Clio. De ZOE is zelfs wat comfortabeler en wendbaarder dan de Clio. De auto stuurt uiteraard wat zwaarder doordat je een accupakket van 300 KG onder de achterbank hebt liggen, maar is hierdoor wel wat beter geveerd. De zit achter het stuur is bij de elektrische Renault wat hoger in vergelijking met de Clio en de kofferruimte is net wat groter. Renault toont met de ZOE duidelijk aan dat het een prominente plek verdient tussen de (elektrische) auto’s.