













































Renault Captur TCe 140pk Zen | Navigatie | Climate control | Achteruitrijcamera | Cruise control | LED-verlichting |
202118.413 km
Het Franse Renault was er vroeg bij in het segment van de compacte, hogere auto’s met een stoer uiterlijk. Met de Captur introduceerde het merk al in 2013 een dergelijk model en met succes want deze Renault – op basis van de Clio – verkocht goed en is een vaak gezochte tweedehands auto! De tweede generatie is te vinden vanaf bouwjaar 2019, maar wat zijn de specificaties, sterke kanten en aandachtspunten van de Captur? We helpen je op weg.
Een compacte auto met een aansprekend uiterlijk, een bereikbare prijs, een hoge zitpositie en handige details: de zogenoemde compacte crossovers kunnen niet voor niets op veel fans rekenen. In dit segment vind je auto’s zoals de Hyundai Kona, de Nissan Juke en de Volkswagen T-Cross, maar de Renault Captur is al jarenlang één van de bestverkochte modellen. In 2019 presenteerde het Franse concern een compleet nieuwe, tweede generatie die duidelijk voort borduurt op de eigenschappen van het eerste type uit 2013.
De nieuwste Captur is iets lager, langer en breder dan zijn voorganger maar hij heeft dezelfde vrolijke uitstraling en ronde vormen. Kenmerkend aan deze Renault is dat hij nieuw in allerlei kleurencombinaties te bestellen is, waarbij het dak bijvoorbeeld in een andere kleur is gespoten dan de rest van de auto. Ook de tint van de buitenspiegels, delen van de bumpers en details in het interieur kan per exemplaar verschillen. In het tweedehands aanbod vind je dus veel combinaties en stijlen om uit te kiezen. Een groot verschil tussen de beide generaties is het interieur: in de eerste Captur vind je op sommige plekken materialen van goedkope kwaliteit en een wat matige afwerking, terwijl ook rammels en kraakjes veel voorkomen – met name in exemplaren van vóór de facelift in 2017. Na die opfrisbeurt zijn die ergernissen veelal minder groot, terwijl het nieuwste type duidelijk beter in elkaar steekt en een hoogwaardiger indruk maakt.
Al sinds 2014 werkt Renault samen met verschillende bedrijven om speciale, rijker uitgevoerde versies van de Captur te ontwikkelen. Zo was er in 2014 de Captur Helly Hansen (aangekleed door een merk voor buitenkleding), bracht modeljaar 2015 de Captur ‘Barista’ en bestaat er sinds 2018 een Bose-versie met een uitgebreider audiosysteem. Aan diversiteit en aankleding ontbreekt het dit model dus niet. Renault doet dit om vaak om de avontuurlijke kant van de auto te benadrukken: een Captur is dan ook prima geschikt om er op uit te trekken, met een redelijke hoeveelheid bagageruimte en redelijk wat ruimte in het interieur.
Wat betrouwbaarheid betreft scoort de Captur, die verkrijgbaar is met diverse benzine- en dieselmotoren, niet bovengemiddeld goed. Van de recent geïntroduceerde tweede generatie zijn naar verhouding nog weinig pechstatistieken bekend, maar de eerste serie kampte vrij vaak met problemen. Zo is bekend dat de compacte 0.9 en 1.2 TCe-benzinemotoren meer motorolie dan gemiddeld verbruiken.
Verder staan deze auto’s bekend om mankementen aan turbo’s, de benzine-inspuiting en fouten in de software. Ook andere elektronische issues, zoals een elektronische handrem die weigert los te laten, zijn niet zeldzaam, terwijl eigenaren bovengemiddeld vaak klagen over windgeruis rond de portieren en rijgeluiden uit de wielkasten. Kortom, een Renault Captur is een levenslustige auto met een frisse uitstraling en allerlei kekke kleurencombinaties maar helemaal probleemloos blijkt deze Fransman niet.
Liever leasen? Lees alles over Renault Captur private lease op AutoWeek.nl