
Nissan Silvia
De Japanse coupé met een lang leven
De Nissan Silvia is een sportieve coupé uit Japan, die al in 1965 het levenslicht zag en sindsdien maar liefst zeven verschillende uitvoeringen heeft gekend. De auto staat bij ons beter bekend als de Nissan 200SX; de naam Silvia werd gebruikt voor de Japanse markt. De Nissan Silvia werd gebouwd tot 2002 en was een geduchte concurrent van de Honda Prelude, de Mazda MX-6 en de Toyota Celica. Allemaal sportieve, Japanse coupés die ook in Europa aardig wat voet aan de grond kregen.
Pluspunten
Minpunten

De Nissan Silvia is een sportieve, tweedeurs coupé uit Japan
De Nissan Silvia werd in 1965 onthuld en luisterde toen ook nog naar de naam Datsun 1600 Coupé. Deze eerste versie van de Silvia is altijd een zeldzaamheid geweest, want er zijn slechts 554 van gebouwd, waarvan er bijna 500 in Japan bleven. Slechts 69 auto’s werden geëxporteerd, maar in latere generaties nam dat aantal flink toe en werd de Silvia een auto die ook in Europa en de Verenigde Staten met enige regelmaat werd verkocht. Elke generatie Silvia werd volgens hetzelfde concept gebouwd: een tweedeurs coupé met een sportief uiterlijk en een motor die zorgt voor prima prestaties. De productie eindigde in 2002, met een generatie die alleen verkocht werd in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Zeven generaties van de Nissan Silvia
De Nissan Silvia kende maar liefst zeven verschillende generaties: het eerder genoemde eerste model was de Nissan Silvia CSP311, een zeldzame coupé met een 1.6 liter viercilinder, die gebouwd werd van 1965 tot 1968. Hierna volgde de S10, een auto met een aangepaste styling en verbeterd rijgedrag, die ook verkocht werd op de Amerikaanse markt. Deze auto was in productie van 1975 tot 1979 en had een 1.8 en een 2.0 liter viercilinder motor. De opvolger van de S10 was de S110, een hoekig model, die ook enkel voor de Japanse en Noord-Amerikaanse markt bedoeld was. Kopers van de S110 konden kiezen uit motoren variërend van een 1.7 tot een 2.3 liter viercilinder. De S110 werd gebouwd tot 1983, waarna de S12 op de markt kwam. Deze variant ging voor het eerst naar Europa en was beschikbaar in een 1.8 en een 2.0 liter motor, plus een 3.0 liter zescilinder. De S110 was in productie tot 1989, waarna de S13 hem opvolgde. Deze auto had een aangepast en minder hoekig uiterlijk en kon beschikken over een 1.8 of een 2.0 liter motor. Vanaf 1994 kwam editie zes op de markt, in de vorm van de S14, een agressief ogend model, die de nodige populariteit kenden op de Europese markt. Deze auto kon gekocht worden met een 2.0 of een 2.4 liter motor. De laatste variant, de S15, werd gebouwd vanaf 1999 en was alleen beschikbaar in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Nissan Silvia kopen: olieverbruik en onderhoudsgeschiedenis
Het sportieve voorkomen van de Nissan Silvia, en dan met name de modellen uit de jaren 90, betekende dat ze regelmatig gereden werden door jonge jongens, die niet al te zuinig met de auto om zijn gesprongen. Dat resulteerde in veel ‘afgeragde’ modellen, waar veel tijd in gaat zitten als je ze weer wilt herstellen. Er bestaan echter ook veel modellen waar wel goed op gelet is en deze kosten vaak rond de 10.000 euro, erg vergelijkbaar met vergelijkbare auto’s in goede staat. De Silvia staat bekend om zijn hoge olieverbruik (elke 15.000 kilometer sowieso olie verversen) en is roestgevoelig. Het aanbod in is Nederland niet bijster groot en bestaat er een goede kans dat je er eentje moet importeren. Het is dus geen gemakkelijke klus om een goede Nissan Silvia, of Nissan 200SX, te vinden. Maar heb je er eentje, dan beschik je over een fijne, Japanse coupé die prima rijdt en waar je zeker het nodige plezier mee kan beleven.