“Smartphone gebruiken achter het stuur? Doe het niet, dat is gevaarlijk!”  Vrijwel elke bestuurder deelt die mening, echter tonen de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan dat 12 % van de Nederlandse bestuurders toch regelmatig een appje stuurt tijdens het rijden.

Het app-gebruik ligt het hoogst bij de jongere bestuurders (18-35 jaar); hier geeft 23 % aan wel eens te appen tijdens het rijden. We hebben het hier dus over één op vier bestuurders! 11 % van de bestuurders geeft aan ook wel eens niet-handsfree te bellen.  Het onderzoek toont ook aan dat mannen vaker de smartphone gebruiken tijdens het rijden in vergelijking met vrouwen.

Opmerkelijk feit, vier op de tien bestuurders vinden zelfs handsfree not done, hoewel dit wettelijk toegestaan is.  De jongere generatie ziet het anders, die vinden handsfree bellen niet zo’n probleem.  Bijna een kwart van 18- tot 35-jarigen vindt handsfree bellen gevaarlijk tegen ruim zes op de tien 75-plussers.

We vinden smartphonegebruik achter het stuur dus allemaal gevaarlijk, maar blijkbaar is de verleiding van de smartphone toch heel moeilijk te weerstaan.

Daarom, 3 simpele tricks om je smartphonegebruik in de auto te stoppen:

  • Leg je mobiel ergens waar je er echt niet bij kan tijdens het rijden, voorbeeld op de achterbank of in de kofferbak.
  • Zet je mobiel in vliegtuigstand zodat je telefoon geen inkomende gesprekken of berichten kan ontvangen.
  • Installeer een app die alle communicatie stopzet zodra je in de auto stapt. Voorbeeld is Auto Reply van Veilig Verkeer Nederland. Deze app zorgt ervoor dat je telefoon niet overgaat als je in de auto zit. De beller ontvangt een sms dat jij in de auto zit en liever niet gebeld wordt.