Zo kun je altijd veilig op pad.

Het mag misschien februari zijn, de winter is nog lang niet voorbij. Sterker nog, de afgelopen dagen is het een stuk kouder geworden, waardoor bevroren ruiten immer op de loer liggen. Door het uitblijven van hevige sneeuwbuien is ons land gelukkig niet ontregeld, maar met het oog op de vakanties is het toch handig om de kennis nog eens bij te spijkeren. Want wat moet je nu precies doen om je auto vrij van sneeuw en ijs te houden?

Veeg de sneeuw van je auto Het klinkt misschien logisch, maar er gebeuren nog regelmatig ongelukken door opwaaiende sneeuw- of ijsblokken. Het is dan ook noodzakelijk om te bekijken hoe je auto (en met name het dak) eruit ziet voordat je vertrekt. Eenmaal op de weg wil je immers niemand in gevaar brengen. Heel grondig hoef je niet te zijn; zorg er simpelweg voor dat de grote stukken eraf zijn geveegd en gebruik een zacht instrument om de auto geen krassen toe te brengen. Vergeet overigens de kentekenplaten niet; deze moeten ten alle tijden zichtbaar zijn.

Verlichting Voordat je in de auto gaat zitten, moet je eerst nog even controleren hoe het staat met de verlichting. Net als met donker of regenachtige weersomstandigheden, is het met sneeuw ook enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je jezelf goed zichtbaar kunt maken op het asfalt. Net als bij de stap hierboven kun je de verlichting simpel schoonvegen.

Spiegels Een goede verkeersdeelnemer houdt zijn spiegels regelmatig in de gaten. Daarom is het van groot belang dat je voor het instappen nog even controleert of je spiegels niet bevroren of ondergesneeuwd zijn. Is dit wel het geval, veeg ze dan zo goed schoon, zodat je er zonder moeite in kunt kijken. Let erop dat je de spiegels niet bekrast, dus gebruik wederom iets zachts, of een geschikte krabber. Heb je spiegelverwarming, zet die dan aan nadat je de auto start.

Ruiten De kans is groot dat je ruiten bevroren zullen zijn, dus krabben voor het instappen is essentieel. Hier is het noodzakelijk dat je niet smokkelt en slechts een deel van de ruiten vrij van sneeuw of ijs maakt. Neem die extra minuten in de kou voor lief en zorg ervoor dat alles gedaan is. Je komt immers liever te laat aan, dan helemaal niet. Het gebruik van warm water wordt ten zeerste afgeraden. Heb je helemaal geen zin in al die onzin, schaf dan een zeil aan voor over de ruit, zodat deze niet ondersneeuwt of bevriest.

Ruitenwissers, sloten en vloeistoffen Laten we de laatste stap een lapjescategorie noemen. Hierbij kun je namelijk onbedoeld dingen aan je auto stukmaken. Het kan bijvoorbeeld verleidelijk zijn om sneeuw weg te vegen met je ruitenwissers, maar als deze bevroren zijn, vernietig je het motortje. Wil je een portier openen, let er dan op dat deze niet dichtgevroren is. Spuit het eventueel van tevoren in met siliconen of smeer er vaseline op, zodat ze open gaan wanneer je dat wilt. Zorg er tenslotte voor dat de correcte vloeistoffen in de auto zitten. Let hierbij vooral op of zaken als koelvloeistof en ruitenvloeistof de vorst wel aankunnen.