Je kunt je auto nog zo goed op de winter voorbereiden, maar er blijven dingen waarmee je de mist in kan gaan. Hieronder zeven handelingen die je ’s winters in elk geval niet moet doen.

Je auto op een ‘kritische’ plek parkeren Een wegdek is altijd een klein beetje bol (vanwege de afwatering). Dat kan het wegrijden bemoeilijken. Probeer ervoor te zorgen dat je niet klem komt te staan; een beetje manoeuvreerruimte is wel zo prettig. Kortom: zorg dat je gemakkelijk kunt wegkomen van je parkeerplek. Vanwege gladdigheid kun je anders gemakkelijk tegen andere auto’s aanglijden.

De voorruit toedekken met kranten Papier absorbeert vocht en vriest op de voorruit vast. Plastic is veel beter. Zet je contact af als de ruitenwissers recht omhoog wijzen en klem het plastic daarachter, zodat het niet kan wegwaaien.

De handrem aantrekken Als de handrem 's nachts vastvriest kom je pas weer in de lente van je plaats. Niet doen dus. Zet de auto in de eerste versnelling of de achteruit. Leg eventueel blokjes of stenen voor en/of achter de wielen. Draai je stuur naar uiterst links of rechts, bij voorkeur van de weg af in de richting van een stoeprand. Dan blijft de schade beperkt, mocht de auto gaan rollen.

Met je dikke jas nog aan achter het stuur gaan zitten Dit heeft alleen maar nadelen. De gordel sluit bijvoorbeeld niet strak op het lichaam aan. Daarnaast wordt je bewegingsvrijheid beperkt, waardoor je te laat kan zijn met ingrijpen. Ook krijg je het gegarandeerd te warm als de verwarming eenmaal op toeren komt.

Condens op de voorruit met de blote hand verwijderen Die verleiding kan groot zijn, als je geen schone doek in de auto hebt liggen. Maar doordat je hand vet is, wordt de ruit dat ook.

De ruitenwissers aanzetten terwijl ze nog vastgevroren zitten Als geluk hebt, blijft de schade dan beperkt tot een doorgebrande zekering. Maak de ruitenwissers eerst los van de ruit, reinig de rubbers en zorg dat alle ijsresten op het voorruitoppervlak zijn verwijderd.

De hele dag met de achterruitverwarming aan blijven rijden Weinig zinvol omdat de achterruit dan natuurlijk allang ontwasemd is. De achterruitverwarming is de grootste energieverkwister van de hele auto. Gebruik je accu liever voor iets nuttigers.