











































Opel Manta 1600 S de Luxe | Uniek | Origineel | Verzamelaarsobject |
1971106.594 km
Weinig auto’s roepen door de jaren heen zoveel verschillende reacties op als de Opel Manta. Je kan erom lachen (en dat gebeurt bij films en in een heus Duits Manta moppenboekje) of je kan hem bewonderen. Deze tweedeurs sportieve coupé moet het meer van zijn uiterlijk dan van zijn prestaties of exclusiviteit hebben. Dit is de manier waarop Opel de arbeidersklasse met een schijn van luxe bedient. En het is ook een bereikbare droom die langzaam evolueert tot een stijlicoon.
Op de keper beschouwd is de eerste Opel Manta uit 1970 een verfraaide Opel Ascona. Aanvankelijk bestaan er drie types: De 1600, De 1600S en de 1900, goed voor respectievelijk 68, 80 en 90 pk. In 1972 volgt de 1200 met een motor uit de Opel Kadett. De GT/E uit 1974 levert 105 pk en haalt 190 kilometer per uur.
Voor het echte motorgeweld in een Manta A moet je een TurboManta of de TE2800 uit 1972 of 1973 hebben. Met name de laatstgenoemde kan mee met de snelste racewagens uit die tijd. Helaas bestaan er maar enkele tientallen exemplaren van, waardoor de prijs ervan hoog ligt.
Net als zijn voorganger heeft de Manta B uit 1975 vier versnellingen en achterwiel aandrijving. Nieuw zijn de hoekige contouren, de rechthoekige koplampen en het uitgebreide aanbod van maar liefst elf verschillende motoren. Sinds 1978 verrijkt het nieuwe model Opel Manta CC (CombiCoupé) het aanbod. Deze versie biedt meer ruimte aan passagiers achterin en aan bagage.
In de laatste jaren van zijn bestaan blijkt de Opel Manta toch nog een serieuze raceauto. Speciale versies met 2.4 liter motoren die tot 350 pk leveren schoppen het in rallies ver in handen van vaardige coureurs. De Manta neemt afscheid in stijl: Als Manta GSI Exclusive - erfgenaam van de GT/E - met airconditioning en achterspoiler. De reguliere GSI heeft een vermogen van 110 pk en rijdt van 0 naar 100 kilometer per uur in net iets meer dan tien seconden.
De opvolger van de Opel Manta is de Opel Calibra. Deze heeft nooit de cultstatus van de Manta bereikt. Dat komt waarschijnlijk voor een belangrijk deel door de overstap naar voorwielaandrijving waar sportieve rijders minder gek op zijn.
Het slinkende aanbod bestaat volledig uit handgeschakelde exemplaren met benzinemotoren. De goede staat waarin de meeste beschikbare Manta’s verkeren is het resultaat van heel veel liefde, energie en tijd die een hobbyist of garage erin stopt. De Manta is nog meer geliefd dan andere klassiekers van Opel. Er bestaan zelfs clubs met liefhebbers. vandaar dat de prijs iets hoger ligt.