














Opel Antara 2.4-16V Essentia/4WD/NAVI/STOELVERW/PSENSOR/
2009198.235 km
De Opel Antara is een ruime SUV die tussen 2007 en 2015 is verkocht. De Antara heeft vijf deuren en stoelen en is technisch verwant aan de Chevrolet Captiva. De Opel werd standaard met flink wat luxe zaken uitgerust, maar verkocht nooit heel goed. Wel is de Antara een degelijke personenvervoerder voor lange snelwegtochten en kan hij flink wat kilo’s aan gewicht trekken met een aanhanger.
In 2007 maakt de Opel Antara zijn debuut als spirituele opvolger van de eerdere, wat ruigere Opel Frontera. Qua styling is de Antara wat gladgestreken ten opzichte van zijn voorganger. Het aansprekende uiterlijk, dat bij de technisch gelijkwaardige Chevrolet Captiva iets anders is, en het strakke interieur maken van de Antara een fijne auto. Nog beter is dat de Antara standaard wordt uitgerust met een veelvoud aan functies voor comfort. Maar de Opel blijkt ietwat aan de dure kant en dus wordt de SUV niet de kaskraker waarop het Duitse automerk had gehoopt. De facelift van 2011 verbetert de Antara op een aanzienlijk aantal punten en brengt ook een bijgepunt uiterlijk met zich mee.
De Opel Antara is verkrijgbaar met een relatief klein aantal motoren. Aanvankelijk is er maar één diesel te koop: de 2.0 CDTI heeft met zijn koppel van 320 Nm voldoende kracht om aanhangers en caravans te sjouwen. Na de facelift van 2011 wordt de 2-liter diesel vervangen door een schonere 2,2-liter diesel, deze komt er in twee configuraties: een met 163 pk en een met 184 pk. De Antara is ook leverbaar met benzinemotoren, al worden deze minder begeerd. Het instapmodel heeft een 2,4-liter motor, maar een meer potente 3,2-liter V6 is ook beschikbaar. De Antara is er met een handgeschakelde of een automatische versnellingsbak – de meer standaard modellen hebben voorwielaandrijving, maar er zijn heel wat beter uitgeruste exemplaren vindbaar met vierwielaandrijving.
Als je overweegt een Opel Antara te kopen, dan is dat tegenwoordig een betere keus dan jaren geleden toen deze voor het eerst op de markt kwam. Destijds was de Antara namelijk vrij duur in vergelijking met de concurrentie, waaronder de Honda CR-V en de Toyota RAV4. Inmiddels zijn de prijzen aardig gedaald en kun je voor minder dan 10.000 euro een prima exemplaar op de kop tikken. De Antara was standaard rijkelijk uitgerust. Een veelvoud aan airbags, airco en verwarmde voorstoelen. Een nadeel: de elektronica van de Antara is niet top, waardoor gebreken niet uitblijven. Dit geldt ook voor de hardware. De Opel staat niet bekend om zijn betrouwbaarheid, nog vervelender is het dat reparatie- en onderhoudskosten ook aan de prijzige kant kunnen zijn. Het helpt om een exemplaar te vinden met een overzichtelijke en goed bijgehouden onderhoudshistorie. Modellen van na de facelift (2011) doorgaans betrouwbaarder dan vroege exemplaren. Opel voerde voor de facelift namelijk flink wat verbeteringen door aan de technische kant. Zijn zeven stoelen een vereiste, dan moet je de Antara laten voor wat het is en voor de Chevrolet Captiva gaan.