


















Volkswagen Polo 1.2-12V Trendline / LEES TEKST
2006112.829 km
‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Die uitspraak past bij Volkswagen: het Duitse automerk staat niet bekend om haar verrassende modellen of creatieve uitspattingen, maar bouwde een goede naam op met verstandige, handige en doordachte auto’s. De vormgeving is vaak strak en tijdloos, de techniek modern en de kwaliteit solide. Voordat je een Volkswagen (ofwel een VW) koopt, is dit handig om te weten:
Eén van de krachten van Volkswagen is het brede aanbod aan modellen. Van een compacte stadsauto zoals de Volkswagen Up! tot een ruim gezinsmodel (zoals de Volkswagen Tiguan en de Volkswagen T-Roc en van een grote semi-terreinwagen (de Touareg) tot de Transporter-personenbus waar je een hele familie in kunt vervoeren: Volkswagen heeft het allemaal. Van de verschillende modellen bestaan vervolgens ook weer allerlei versies, zoals stationwagens (die noemt Volkswagen ‘Variant’), cabriolets of sportieve GTI’s.
Ook kenmerkend voor VW is het feit dat veel van de modellen al heel lang dezelfde naam dragen: van de middelgrote Volkswagen Golf bestaan sinds 1987 bijvoorbeeld al acht generaties, maar ook de kleinere Volkswagen Polo en grotere Passat zijn niet meer weg te denken. Het merk dat in 1937 werd opgericht bracht op die manier een aantal echte auto-iconen voort: denk maar een de legendarische Kever of de charmante Hippiebus uit de jaren 60. Sinds 2019 voert Volkswagen ook een aparte lijn met volledig elektrische modellen, die luisteren naar de naam ID.
Liever leasen? Lees alles over Volkswagen private lease op AutoWeek.nl
Door de ingetogen vormgeving lijkt Volkswagen misschien een wat conservatief merk, maar technisch gezien lopen de modellen juist voorop. Dat zie je bijvoorbeeld aan de grote bak aan opties: er zijn op nieuwe modellen vaak bovengemiddeld veel luxe extra’s leverbaar. Een recent voorbeeld is de digitale cockpit die de klassieke snelheidsmeter vervangt: VW levert dit soort zaken vaak eerder dan andere grote automerken, zij het tegen meerprijs. Als tweedehands koper kun je daar dus mooi van profiteren.
Ook op het gebied van motoren en versnellingsbakken loopt VW vaak voor de muziek uit. Een goed voorbeeld zijn de zogenoemde TSI-motoren, die relatief klein zijn maar dankzij een turbo toch veel kracht en souplesse leveren. Waar je voorheen bijvoorbeeld een tweeliter motor in een Golf kreeg, volstaat tegenwoordig een lichtere 1.4 die ondanks zijn kleinere inhoud toch dezelfde prestaties levert. De TSI-motoren rijden vaak erg prettig, maar zijn – zeker in vroege bouwjaren – niet altijd even storingsvrij.
Datzelfde geldt voor de zogenoemde DSG-versnellingsbak. Dat is een automaat die heel soepel en snel kan schakelen dankzij het gebruik van twee koppelingen. Veel mensen die zo’n transmissie in hun auto hebben willen niet meer anders omdat het erg soepel en comfortabel rijdt. Keerzijde van de medaille is dat de nieuwe systemen niet altijd even betrouwbaar blijken in vergelijking met de eerdere technieken. Vraag de verkoper dus altijd of de auto zijn onderhoud goed gehad heeft en of eventuele terugroepacties correct zijn uitgevoerd.
Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een Volkswagen? We zetten wat tips voor je op een rij: