












Volkswagen Polo 1.2 Easyline Luxe INRUILKOOPJE
2011174.475 km
De Volkswagen Polo is een populaire compacte gezinsauto. Hij is technisch gezien familie van de Seat Ibiza, de Audi A1 en de Skoda Fabia (die staan bijvoorbeeld op dezelfde bodemplaat) en het kleinere broertje van de Volkswagen Golf. Bij de Polo begint de geschiedenis al in 1975 met de eerste generatie, terwijl het huidige zesde type sinds 2018 leverbaar is. De eerste drie soorten beginnen zeldzaam te worden, maar nummer 4 (van 2002 tot 2009), nummer 5 (van 2009 tot 2017) en nummer 6 (begin 2018 tot heden) zijn nog volop te vinden. Maar let op: er zijn wel wat punten om op te letten bij het kopen van een Polo.
De meest recente Polo kwam op de markt tegen het einde van 2017, maar behoorde ook in 2019 tot de best verkochte modellen van Nederland. Het nieuwste model maakt indruk als een volwassen auto: hij is solide gebouwd, biedt aardig wat ruimte in vergelijking met zijn directe concurrenten en kan dus prima als eerste auto van een gezin functioneren. Van dit type bestaat in Nederland alleen een versie met vijf deuren, terwijl in andere landen ook een vierdeurs sedan met aparte kofferbak te vinden is. Eerdere Polo’s werden bovendien ook met drie deuren of als stationwagen geleverd, terwijl de modernste types ook als sportieve GTI verkrijgbaar zijn. Wie een hogere zit fijn vindt, kan tegenwoordig ook de Volkswagen T-Cross overwegen: dat is een compacte semi-terreinwagen op basis van de huidige Polo.
De vijfde generatie (tussen 2009 en 2017) is de best verkochte Polo in ons land. In topjaar 2011 werden ruim 25.600 exemplaren nieuw verkocht en dat hoge aantal komt vooral door de Polo Bluemotion, een bijzonder zuinige versie met driecilinder dieselmotor. In 2011 kon je die 1.2 TDI (zoals de motor heet) rijden zonder wegenbelasting terwijl zakelijke rijders profiteerden van lage fiscale bijtelling. Tegenwoordig zorgt dat voor een flink aanbod van gebruikte exemplaren, maar pas bij de kleine dieselversie wel op voor verstopte dieselfilters en kapotte EGR-kleppen. Als die vervangen moeten worden kan dat veel geld kosten. Bovendien is de Bluemotion niet de fijnst rijdende Polo: de 1.2 TDI heeft weinig vermogen en maakt meer lawaai dan andere motoren.
Hoe fijn de Volkswagen Polo ook is, hij is niet altijd even betrouwbaar. Zodra er een nieuwe technologie wordt geïntroduceerd op deze auto, geven met name de eerste bouwjaren wat problemen. Neem de komst van kleine turbomotoren zoals de 1.2 en 1.4 TSI: die presteren prettig en soepel, maar hebben ook last van distributiekettingen die oprekken. Zo’n kapotte ketting kan ervoor zorgen dat de motor verkeerd gaat lopen en zelfs stuk gaat. Sommige motoren zijn ronduit berucht, zoals de sterke 1.4 TSI uit de Polo GTI die Volkswagen maakte tussen 2010 en 2014: de complexe techniek bleek snel, maar niet betrouwbaar. Ook de beroemde, soepel schakelende DSG-versnellingsbakken kennen aanloopproblemen: deze prettige automaat verscheen voor het eerst in 2012, maar kampt ook met betrouwbaarheidsklachten. In sommige gevallen moet de transmissie compleet geviseerd worden, en dat levert hoge kosten op.
Het is lastig om met zekerheid vast te stellen of een Polo probleemloos is, maar je kunt al veel signalen oppikken door goed op te letten tijdens de proefrit. Luister goed: als je geratel, getik of klapperende geluiden uit de motorruimte hoort komen kan dat duiden op problemen. Bij exemplaren met een DSG-transmissie moet de auto soepel en snel schakelen zonder twijfelen, terwijl de motor niet mag inhouden of ‘hikken’ bij het optrekken. Een goede (of correct herstelde) Polo rijdt soepel, vlot en comfortabel. Bovendien profiteert hij – ondanks de technische problemen – nog altijd van een goed imago én blijft de restwaarde van gebruikte exemplaren vaak erg goed in vergelijking met andere compacte auto’s uit deze (prijs-) klasse.