
















Volkswagen Bora 1.6-16V Comfortline bj.2001 Clima|Cc|Trekhaak.
2001269.423 km
De Volkswagen Bora is een middelgrote gezinsauto die van 1998 tot en met 2005 werd gebouwd door de Duitse autofabrikant Volkswagen. In die tijd werd de Bora geleverd als sedan en als stationwagon, die ook wel Variant werd genoemd. De Bora was gebaseerd op de kleinere en veel succesvollere Volkswagen Golf, maar onderscheidde zich met fijn rijgedrag en een wat opvallender design. Desondanks was de Bora een kort leven beschoren en verdween deze al na één generatie. De Bora werd later vervangen door de Volkswagen Jetta.
Na het verdwijnen van de Volkswagen Vento presenteert het populaire Duitse automerk in 1998 de Bora. Deze is net als zijn voorganger gebaseerd op de Volkswagen Golf. Het betreft een compacte gezinsauto die in eerste instantie op de markt komt als vierdeurs sedan, maar daarna ook als meer praktische vijfdeurs stationwagon. Dit model krijgt de toevoeging Variant om het verschil duidelijk te maken.
Dankzij zijn relatief compacte formaat komt de Bora in het modellengamma van Volkswagen onder de grotere Passat te staan. De Bora biedt op papier plaats aan vijf personen, maar de achterbank is eigenlijk groot genoeg voor twee volwassenen of drie kinderen. Volkswagen gaf de Bora een flinke reeks motoren mee en werd zowel geleverd met een handgeschakelde als een automatische versnellingsbak. Ook was er een uitvoering die de Bora vierwielaandrijving gaf, wat bij Volkswagen ook wel 4Motion werd genoemd. De Bora werd opgevolgd door de Volkswagen Jetta, die inmiddels ook al niet meer bestaat.
De Volkswagen Bora werd geleverd met allerhande motoren, diesels en benzinemotoren. Van die laatste soort kregen klanten de keuze uit een flink aantal verschillende krachtbronnen: zo was er een hele reeks viercilinders die tussen de 75 en 150 pk leverden. Dit begon met de 1.4 liter motor en liep op tot de 1.8T, welke een topsnelheid had van 210 km/u. Ook waren er twee krachtige VR5-vijfcilinder motoren die 150 pk en 170 pk tot hun beschikking hadden. De 2.8 liter VR6 was het topmodel en was voorzien van 204 pk, waarmee deze Bora een topsnelheid van 235 km/u kon verwezenlijken. Het aanbod aan dieselmotoren lijkt met de 1.9 liter turbodieselmotor wat beperkt, maar deze robuuste 1.9 TDi werd in meerdere versies geleverd. Onderaan de ladder stond de 90 pk sterke versie, terwijl de krachtigste diesel 150 pk produceerde. Het instapmodel onder de diesels was de zogeheten SDI-motor, deze 1.9 liter krachtbron leverde slechts 68 pk. Overigens waren niet al deze motoren beschikbaar in de Bora Variant, maar wel in de sedan-uitvoering.
Het is geen slecht idee om de Volkswagen Bora te overwegen als je een betaalbare, goed rijdende en relatief ruime tweedehands auto wil kopen. De Bora was namelijk bij lange na niet zo populair als de Volkswagen Golf waarop hij was gebaseerd, en dat komt de prijzen ten goede. Een Bora occasion kun je, afhankelijk van het jaar waarin je deze koopt, al vinden voor om en nabij de 1.000 euro, terwijl de duurste exemplaren de 10.000 euro nog niet overschrijden. Naar verwachting zullen de prijzen mettertijd alleen maar verder dalen, alhoewel de krachtigere en meer gewilde VR5- en VR6-modellen mogelijk wat in waarde zullen stijgen.
Het aanbod is aardig, maar bestaat grotendeels uit 1.6 liter motoren en dit waren niet de fijnste krachtbronnen. Als je een meer betrouwbare motor in je Bora wil hebben, kun je beter een voor een 1.9 TDI of een 2.0 benzinemotor gaan. Natuurlijk waren ook deze niet zonder gebreken, maar deze reden aanzienlijk fijner en hebben een kleinere kans op falen. Het interieur van de Bora is aan de krappe kant en oogt wat gedateerd naar hedendaagse standaarden, maar dit wordt meer dan goedgemaakt met de fijne zitpositie en opmaak. Bovendien rijdt de Bora zeer fijn en is er meer dan voldoende bagageruimte, vooral als je de Variant kiest.