












Mini Cooper 1.6 Chili Airco, Stuurbekrachtiging, Xenon
2002199.077 km
Tegenwoordig kennen we de Mini Cooper als hippe, luxe stadsauto met vrolijke vormen, maar de oorspronkelijke Mini begon zijn leven al in 1959. Het piepkleine model bood toen precies genoeg plek voor vier inzittenden op een zo klein mogelijke oppervlakte en werd razend populair als vervoersmiddel voor Engelse arbeiders. De klassieke Mini’s (gemaakt tot en met 2000) zijn inmiddels gewilde oldtimers, maar ook de moderne variant kan op veel fans rekenen. Maar waar moet je – behalve op de prijs – op letten bij het kopen van een Mini Cooper?
Het eerste hoofdstuk in de moderne geschiedenis van de Mini Cooper begint in 2001. Onder de vleugels van het BMW-concern verschijnen drie varianten die allemaal drie deuren hebben, net als het origineel uit de jaren ‘50. De goedkoopste en minst krachtige versie heet Mini One. De sterkere versies dragen de naam Cooper, een eerbetoon aan John Cooper (de man die ooit verantwoordelijk was voor race-Mini’s), terwijl de Cooper S nog krachtiger is. Mini gebruikte bijzondere namen voor de verschillende uitrustingsniveaus, zoals ‘Salt’, ‘Pepper’ en ‘Chili’. In 2005 voegde het merk een open versie toe, de Convertible. Afgezien van het wegklapbare canvas dakje zijn deze exemplaren technisch gelijk aan de dichte Mini’s. Over het algemeen is deze generatie redelijk betrouwbaar, al is de Cooper S niet heel zuinig en zijn er verhalen bekend van versnellingsbakken die stuk gaan. Het jaar 2006 bracht tot slot een hele bijzondere, super sportieve Mini: van de John Cooper Works GP bestaan slechts 2.000 stuks.
In 2007 zag de tweede generatie ‘moderne Mini’ het levenslicht en deze bestaat in een hele reeks aan verschillende soorten, maten en vormen. Om te beginnen is hij er wederom met drie deuren en als cabriolet in de uitrustingsniveaus One, Cooper en Cooper S. Of One D, Cooper D of Cooper SD als je een diesel wilt. Ditmaal verschijnt er echter (in 2008) ook een stationwagen-achtige variant in de vorm van de Clubman. Met een klein extra zijdeurtje en twee achterportieren maakt hij een charmante knipoog naar de stationwagen van de klassieke Mini. De Clubman is een hit en blijft tot op de dag van vandaag bijzonder populair. Bij tweedehands exemplaren zie je dat terug in verhoudingsgewijs hoge prijzen.
In 2012 lanceert Mini bovendien twee varianten met slechts twee zitplaatsen: de Mini Coupé heeft een vast dak, in de Roadster kun je open rijden. Op technisch vlak werkt BMW voor deze serie van de Mini samen met het Franse PSA, het moederbedrijf van Citroën en Peugeot. De twee concerns delen onder meer de benzine- en dieselmotoren motoren en die zijn bovengemiddeld gevoelig voor storingen, lekkages en andere (turbo-) problemen. Vaak zijn die issues opgelost door terugroepacties of reeds uitgevoerde reparaties, maar houd er rekening mee dat Mini’s met bouwjaren 2007 tot 2015 geen enorm betrouwbare machines zijn.
In 2014 is het tijd voor Mini nummer 3: de driedeurs versie groeit in alle richtingen en wordt een stuk ronder van vorm dan zijn voorganger. Ook deze keer volgt er al snel een cabriolet, ontwikkelt Mini opnieuw een Clubman (nu met vier volwaardige zijdeuren én twee achterdeurtjes) maar blijven de weinig succesvolle Roadster en Coupé achterwege. In plaats daarvan introduceert het merk een versie met vijf deuren, die qua grootte tussen de driedeurs en de Clubman in past. Hiermee heeft Mini een directe concurrent voor de Audi A1. Wat betreft de namen en versies is Mini lekker vasthoudend: ook nu heten de versies One (One D), Cooper (Cooper D) en Cooper S (Cooper SD), terwijl de sportievere John Cooper Works en de nóg snellere Works GP nu standaard in de prijslijsten staan. Ben je op zoek naar de meest recente versie van de Mini? Kijk dan naar auto’s vanaf bouwjaar 2018, want in dat jaar werd het model nog geüpdatet. Sinds 2019 bestaat er ook een volledig elektrische versie, de Cooper SE.