
























Mini Cooper S Cabrio 1.6 Cooper S Chili AUTOMAAT/LEER/PDC/163PK
2005190.640 km
De Mini Cooper S is een snellere versie van verschillende Mini-modellen. Dankzij een sterkere motor presteert een Cooper S beter dan de andere soorten, die One of ‘gewoon’ Cooper heten. De naam is trouwens een verwijzing naar John Cooper, de man die ooit legendarische race versies van de klassieke Mini bouwde. Er bestaan Cooper S-varianten van alle Mini’s, van de kleinste met drie deuren tot de grote Countryman. Standaard zijn de auto’s voorzien van een benzinemotor, op de diesel varianten staat het typeplaatje ‘Cooper SD’. De S-versies zijn van buiten eenvoudig te herkennen aan de extra ‘luchthapper’ in de motorkap.
De eerste moderne Cooper S begint zijn carrière in 2002. BMW, het Duitse moederconcern van Mini, gebruikt een speciale 1,6-liter motor voor de Cooper S, die leverbaar is in de dichte versie én in de cabriolet. De machine haalt een vermogen van 163 pk, in die tijd behoorlijk veel voor zo’n kleine auto. BMW krijgt dit voor elkaar met een mechanische compressor, die meer lucht in de verbrandingskamers perst zodat de motor beter presteert: dat levert een spectaculair geluid en sprankelende prestaties op, maar ook een vrij hoog verbruik. Een zeldzaamheid is het nóg sterkere John Cooper Works model, waarvan er slechts 2.000 gemaakt zijn. Ander technisch leed: bij deze generatie geeft de versnellingsbak nog wel eens problemen, terwijl de motoren bekend staan om hun hogere olieverbruik. Als het oliepeil in de motor en de transmissie niet goed is bijgehouden, kan dat prijzige reparaties opleveren.
Eind 2006 brengt Mini de tweede Cooper S op de markt, en dat blijkt een auto van het gevoelige soort. De modellen (hij is verkrijgbaar als driedeurs, cabriolet en sinds 2007 ook als stationwagen-achtige Clubman) blinken uit door hun prettig sportieve rijgedrag en de uitstekende prestaties, maar met name de eerste bouwjaren – tot 2011 – kampen met relatief veel technische problemen. Zo kan de distributieketting langzaam maar zeker uitrekken, wat leidt tot motorschades. De turbo is vrij gevoelig voor slijtage en er wordt vrij veel melding gedaan van vervuiling aan de binnenkant van de motor. Als dat niet op tijd verholpen wordt, gaat de motor stuk.
Gelukkig zijn de meeste exemplaren gerepareerd tijdens een terugroepactie, maar het loont de moeite om te controleren of de juiste updates zijn uitgevoerd. Luister tijdens een proefrit bovendien goed of je bijgeluiden hoort en of de cabine mooi droog is, de glazen daken vertonen regelmatig lekkages. Goed zoeken loont: wanneer je een goede Cooper S hebt, bezorgt hij je meer rijplezier en betere prestaties dan veel concurrenten zoals de Citroën DS3 en de Alfa Romeo Mito.
Toen de derde moderne Mini verscheen in 2014, volgde vrijwel meteen ook een nieuwe Cooper S. Ditmaal kun je hem ook met vijf portieren krijgen. Opnieuw werd de auto sterker dan zijn voorganger: het standaard vermogen ligt vanaf nu op 192 pk, waarmee hij indrukwekkende prestaties neerzet. Ook nu is de John Cooper Works de overtreffende trap, met minimaal 231 pk, een heftiger uiterlijk en een topsnelheid van 246 kilometer per uur. Vier jaar na zijn introductie, we spreken nu dus over 2018, voerde Mini nog een grondige opfrisbeurt door. Auto’s uit die meest recente bouwjaren zijn vooral bijgepunt met modernere veiligheidssystemen, verbeterde multimedia en meer kenmerkende ontwerpdetails. Optioneel zit de vorm van de Engelse vlag verwerkt in de achterlichten. Ook leuk: deze generatie van de Mini wordt onder meer gebouwd in de fabriek van VDL Nedcar in het Limburgse Born.