
























Audi A1 Sportback Sportback 1.0 TFSI S-LINE | navi | parkeersensoren |
201879.139 km
De Audi A1 is een compacte auto en deelt zijn onderhuidse techniek met de Volkswagen Polo, Skoda Fabia en Seat Ibiza, maar ligt wat betreft stijl, prijs en imago dichter bij luxere compacte modellen zoals de Mini Cooper. Inmiddels bestaan er twee generaties van de A1: de eerste presenteerde Audi in het jaar 2010, de tweede serie loopt mee sinds 2018. Maar waar moet je op letten bij het kopen van dit model?
De eerste generatie van de A1 verscheen in 2010 eerst met drie deuren. Daarmee opende Audi de directe aanval op de Mini, die andere compacte luxe auto met een vrolijk design en kleurrijke details. Zeker voor een Audi is de A1 behoorlijk frivool: zo kon je het dak in een andere kleur laten spuiten dan de rest van de auto. In 2010 verscheen een tweede variant, de A1 Sportback. Met twee extra zijdeuren en een hogere daklijn is deze versie net iets praktischer dan de variant met drie deuren.
Sinds 2014 bestaat er bovendien een sportievere versie, die luistert naar de naam S1. In driedeurs verpakking sprint die in minder dan zes seconden van nul naar honderd, dat is flink sneller dan de meeste concurrenten. Door de jaren heen ontwikkelde Audi diverse extremere modellen op A1-basis, zoals de ‘A1 quattro’ uit 2012. Deze supersnelle versie met vierwielaandrijving is gewild bij autoverzamelaars, want er bestaan slechts 333 exemplaren van.
De eenvoudigere uitvoeringen van de A1 zijn minder sterk en minder zeldzaam, maar hebben zonder uitzondering prettige motoren. Zowel de benzine- als de dieselmotoren zijn de moeite waard, al moet je wel opletten of ze goed onderhouden zijn. Met name de 1.2 en 1.4 TFSI-krachtbronnen (op benzine dus) kennen problemen met de distributieketting en verbruiken soms wat veel olie.
De tweede generatie A1 bestaat sinds 2018. Opmerkelijk genoeg is de versie met drie deuren verdwenen; elk exemplaar heeft nu standaard vijf portieren. Dat is wel zo praktisch. Goede verbetering is de toegenomen binnenruimte. Die viel bij de eerste A1 nogal tegen, de nieuwste versie is een stuk ruimer maar nog steeds geen enorme auto. Ook anders is de typebenaming: waar Audi de motorversies voorheen aanduidde door middel van de cilinderinhoud (bijvoorbeeld 1.2 TFSI voor de 1,2-liter motor) staan er nu getallen zoals 25, 35 en 45 op de achterklep. Hoe hoger de cijfers, hoe sterker de motor. Een dieselversie is trouwens niet meer leverbaar. Een eigenzinnige toevoeging is de ‘Citycarver’, een extra avontuurlijk aangeklede A1 die sinds het einde van 2019 leverbaar is. Met een 3,5 centimeter verhoogd onderstel, stoerder vormgegeven bumpers en grotere wielen is dit vooral een A1 voor mensen die op avontuur willen in de stadsjungle.