Garantie op een (tweedehands) auto geeft een hoop rust. Je weet dat je een aanspreekpunt hebt als er iets mis is met je occasion. Maar welke garanties zijn er en hoe werken ze? We zetten hieronder de meest voorkomende garanties op nieuwe en tweedehands auto’s voor je op een rij.

Garantie op een nieuwe auto

Een nieuwe auto van een officiële dealer wordt standaard afgeleverd met fabrieks- of importeursgarantie. Dit loopt meestal voor twee of drie jaar, maar soms ook voor langere tijd. Merken als Kia geven zelfs zeven jaar garantie. Als de auto binnen de gestelde periode iets mankeert, wordt dit kosteloos door de garantieverlener verholpen. Indien de garantieverlener kan bewijzen dat het gebrek in de garantieperiode door onjuist gebruik is ontstaan, hoeft de garantieverlener het gebrek niet te herstellen. Regels over de garantie staan vaak in het koopcontract.

Garantie op een occasion

Een occasion van een particulier heeft meestal geen garantie, tenzij de fabrieksgarantie nog geldig is. AutoTrack controleert alle informatie van elke auto die bij ons geadverteerd wordt. Hiervoor werken we samen met de RDW. De kilometerstand, prijs, garantievorm en het bouwjaar worden gecheckt. Ook gaan we na of een auto vermist, gestolen of total loss is geweest. Zo kun je zorgeloos een auto aanschaffen. Bij een occasion van een dealer of autobedrijf heb je wettelijk recht op garantie. Voor aanvullende garanties kijk je in de advertentie van de auto onder het kopje ‘Garanties & Zekerheden’. Ontdek hieronder de verschillende garanties.

Wettelijke garantie

Naast de door een autobedrijf aangeboden garantie, is er een wettelijke garantie voor consumenten. Deze garantie (officieel: conformiteitsvereiste) geldt twaalf maanden. Deze stelt dat een product moet functioneren naar de verwachting die je ervan hebt. Treedt er een gebrek op waar je niet van wist, dan moet de verkoper bewijzen dat dit gebrek nog niet aanwezig was op het moment dat je de auto kocht. Hier lees je meer over de wettelijke garantie op tweedehands auto’s.

BOVAG Garantie

Bij BOVAG-dealers kun je twaalf maanden BOVAG Garantie krijgen op je occasion. Je dient wel specifiek aan te geven of je deze garantie wilt of niet. Koop je de auto zonder BOVAG Garantie, dan moet dat uitdrukkelijk op de koopovereenkomst vermeld worden. Het voordeel van de BOVAG Garantie ten opzichte van bovengenoemde wettelijke garantie is, dat BOVAG hulp biedt bij eventuele geschillen. Als er dus een probleem is waar je niet uitkomt met de verkoper, dan kun je je tot BOVAG richten voor ondersteuning.

ANWB Garantie

Op tweedehands auto’s van ANWB-partners kun je twaalf maanden ANWB Garantie krijgen. Deze uitgebreid garantie wordt door een onafhankelijke partner (Autotrust) geregeld. Voordeel van deze garantie is, dat reparaties niet per se door de verkoper moeten worden hersteld. Je kunt ook bij reparatiepunten in de buurt van je huis (of zelfs vakantieadres) terecht. Bovendien is er geen discussie met de verkoper, want een onafhankelijke partij beslist over eventuele garantieclaims.

Overige garantie

Garages die niet bij BOVAG zijn aangesloten, hebben vaak eigen garanties die ze aanbieden. Deze garanties hebben ieder hun eigen voorwaarden. Zo kan bijvoorbeeld alleen op de motor of versnellingsbak garantie gelden. Informeer altijd vooraf naar de voorwaarden en garantieduur en zorg ervoor dat dit schriftelijk wordt vastgelegd. Als een auto geen garantie heeft, check dan of er nog fabrieks- of importeursgarantie geldt.

APK

De Algemene Periodieke Keuring (apk) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ten behoeve van de verkeersveiligheid. Deze keuring geeft geen garantie, maar wel de zekerheid dat een auto voor een bepaalde periode wettelijk op de weg mag rijden. Of een auto apk gekeurd dient te worden en hoe vaak, hangt af van de leeftijd en de aard van het gebruik van de auto. Hier lees je wanneer een auto gekeurd moet worden. Controleer dus voor de aankoop of hier een geldige APK aanwezig is.

Rechten na verloop garantie

Als je gebreken opmerkt aan je aangeschafte auto nadat de garantietermijn al is verstreken, ga dan terug naar de verkopende partij. Het betekent niet automatisch dat je na de garantietermijn geen rechten meer hebt. De verkopende partij is wettelijk verplicht jou een auto in goede staat te leveren.