Advies

Garantie op een auto geeft niet alleen zekerheid, maar voorkomt ook problemen in de toekomst. Er kan verschil zitten tussen garanties op een occasion en die op een nieuwe auto. Wij zetten de meest voorkomende garanties voor je op een rij.

Garantie op een nieuwe auto Een nieuwe auto van een officiële dealer wordt standaard afgeleverd met fabrieks- of importeursgarantie. Dit loopt meestal voor twee of drie jaar. Als de auto binnen de gestelde periode iets mankeert wordt dit kosteloos door de garantieverlener verholpen. Indien de garantieverlener kan bewijzen dat het gebrek in de garantieperiode door onjuist gebruik is ontstaan, hoeft de garantieverlener het gebrek niet te herstellen. Regels over de garantie staan vaak in het koopcontract.

Garantie op een occasion Een occasion van een particulier heeft meestal geen garantie, tenzij de fabrieksgarantie nog geldig is. Voordat auto’s op AutoTrack.nl worden gepubliceerd controleren wij alle informatie van aangeboden auto’s. Hiervoor werken we samen met de RDW. De kilometerstand, prijs, garantievorm en het bouwjaar worden gecheckt. Ook gaan we na of een auto vermist, gestolen of total loss is geweest. Zo kun je zorgeloos en met plezier een auto aanschaffen. Bij een occasion van een dealer of autobedrijf heb je wettelijk recht op garantie. Dit kan BOVAG-garantie zijn, of bijvoorbeeld merkgarantie. Op onze site vind je de garanties altijd vermeld onder ‘garantie en zekerheden’.

BOVAG-garantie Bij BOVAG-dealers krijg je standaard zes maanden garantie op occasions vanaf € 4.500,- of 35% cataloguswaarde. Als de verkoper om wat voor reden dan ook geen BOVAG-garantie wil verlenen, dan moet daar op de koopovereenkomst uitdrukkelijk schriftelijk vanaf worden gezien. Het BOVAG-garantiebewijs is gekoppeld aan de Nationale Auto Pas: de zogenaamde BOVAG-garantiepas. Bij aanschaf van een gebruikte auto met BOVAG-garantie moet deze pas worden afgegeven.

Wettelijke garantie Naast de door een autobedrijf aangeboden garantie, is er ook een wettelijke garantie voor consumenten. Een product moet deugdelijk zijn. De wettelijke garantie is afhankelijk van het type product en de te verwachten kwaliteit en prijs. Als je op de juiste wijze bent omgegaan met het product kun je wettelijke garantie verhalen op de verkoper. Het sluiten van een koopovereenkomst brengt immers wettelijke verplichtingen voor de verkoper.

Overige garantie Garages die niet bij BOVAG zijn aangesloten hebben vaak eigen garantievoorwaarden. Dit kan een beperkte garantie zijn, bijvoorbeeld alleen op de motor of versnellingsbak. Informeer altijd vooraf naar de voorwaarden en garantieduur en zorg ervoor dat dit schriftelijk wordt vastgelegd. Als een auto geen garantie heeft, check dan of er nog fabrieks- of importeursgarantie geldt.

APK De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ten behoeve van de verkeersveiligheid. Controleer dus voor de aankoop of hier een geldige APK aanwezig is.

Rechten na verloop garantie Als je gebreken opmerkt aan je nieuwe auto nadat de garantietermijn al is verstreken, ga dan terug naar de verkopende partij. Het betekent niet automatisch dat je na de garantietermijn geen rechten meer hebt. De verkopende partij is wettelijk verplicht jou een auto in goede staat te leveren.