











Opel Rekord 2.0 S Luxus
198212.345 km
De Opel Rekord is een gezinsauto die over niet minder dan acht generaties werd gebouwd door het Duitse merk. De Rekord is een van de meest succesvolle modellen die Opel ooit heeft gemaakt. De auto was geliefd door de menigte: de Rekord vormde voor miljoenen mensen een betaalbaarder maar even charmant alternatief dan meer luxe modellen uit die tijd. Maar met zoveel mogelijkheden tegenwoordig rest de vraag: welke wil jij nu hebben?
De Opel Rekord komt officieel ter wereld in 1953, maar heet dan net nog even anders, namelijk de Olympia Rekord – dit als verwijzing naar de Opel Olympia van voor de Tweede Wereldoorlog. Het model laat een frisse wind door de autowereld waaien. Met zijn Amerikaanse stijl en Europese proporties slaat de Rekord direct aan en in enkele jaren gaan er een half miljoen exemplaren over de toonbank. Hoewel de Rekord door de verschillende generaties in steeds modernere gedaanten verschijnt, blijft deze dubbele identiteit de basis van het model. Het is een recept dat werkt: tussen 1953 en 1986, het laatste bouwjaar van de Rekord, worden er meer dan tien miljoen stuks geproduceerd. De Rekord wordt vanaf het begin geleverd in allerlei varianten. De Opel komt er als twee- en vierdeurs sedan, tweedeurs coupé, drie- en vijfdeurs stationwagon en zelfs als cabriolet. In de catalogus van het merk uit Rüsselsheim komt de Rekord vlak onder de luxere Opel Commodore te staan.
Bij zijn debuut heet dit model de Opel Olympia Rekord, maar deze wat lange naam verdwijnt al gauw. Wanneer de tweede generatie wordt geïntroduceerd in 1957 heet de auto Rekord P1. De derde generatie gaat verder in deze logica en dus wordt de naam Rekord P2 gekozen. Maar daarna gaat Opel over op een ander benaming van haar modellen. In 1963 wordt de vierde generatie omgedoopt tot Rekord A. Deze alfabetische volgorde wordt tot het eind van de Rekord in 1986 aangehouden. Tot die tijd verschijnen nog vier generaties van de Rekord, waaronder de immens populaire Rekord C en de goed verkopende Rekord D. Het succes zit hem ook in de filosofie van de auto: de Rekord is zeer degelijk gebouwd en niet te flitsend, maar wel aantrekkelijk. Ook fijn is dat er doorgaans relatief kleine motoren in de auto terechtkomen, waardoor brandstofkosten niet uit de pan rijzen. Halverwege de jaren 80 vindt Opel het tijd voor iets nieuws en wordt de kaskraker met pensioen gestuurd. De Opel Omega moet in de grote stappers van zijn voorganger proberen te treden.
De Opel Rekord is ruim dertig jaar over acht verschillende generaties geproduceerd. De techniek in de eerste Rekord is dan ook erg anders dan in de laatste. Toch hebben de Opels wel het een en ander gemeen. De techniek in de modellen is bijvoorbeeld zeer degelijk, maar het onderstel kan soms wat aan zich te wensen overlaten. Ook kunnen de meeste overgebleven exemplaren getroffen zijn door roest, de ene natuurlijk erger dan de ander. Beter onderhouden Rekords zullen hier minder last van hebben, maar de kans is dat je dan wel de hoofdprijs moet betalen. Relatief gezien dan, want ondanks het beperkte aanbod kun je afhankelijk van het bouwjaar fraaie exemplaren van deze klassieker al voor rond de 10.000 euro op de kop tikken.