


























Toyota Celica 1.8 VVT-i / AIRCO / RIJDT SCHAKELT GOED
2003236.312 km
De Toyota Celica heeft ongeveer 35 jaar op een prominente plaats gestaan in de showroom van de Toyota dealers. Er zijn dan ook maar liefst zeven generaties van deze auto op de markt gebracht. Het is eenvoudig te verklaren waarom deze keuze is gemaakt. De Celica heeft een weggedrag dat past bij zijn uiterlijk: sportief. De letterlijke (Spaanse) vertaling voor de term Celica is “hemels”. Ontdek hier of de Celica ook een hemelse auto is voor jou.
Voor de introductie van de eerste generatie Toyota Celica moeten we terug naar 1970. De auto werd geïntroduceerd als een tweedeurs sedan die de nadruk moest leggen op stijl en rijplezier. Het feit dat de Celica een achterwielaangedreven auto was, droeg daar uiteraard aan bij. Je kon kiezen uit een model met een schuin aflopende neus of een model met een platte neus. In 1977 staakte Toyota de productie van de eerste generatie Celica.
Rond 1980 en de jaren die daarop volgden, werden er veel veranderingen aangebracht aan de Toyota Celica. Zo werd de brandstofinjectie vanaf 1982 standaard en kreeg de Celica een aanzienlijke facelift in vorm van inklapbare koplampen, een herontworpen grill aan de voorzijde, een voorspoiler en nieuwe achterlichten. De opmerkelijkste verandering vond echter in 1985 plaats en had betrekking op de aandrijflijn. De aandrijving werd gewijzigd van achterwielaandrijving naar voorwielaandrijving.
De Toyota Celica werd gedurende de loop van de jaren veelvuldig gewijzigd. De diverse uitvoeringen volgden elkaar in een relatief hoog tempo op. De carrosserie kreeg rondere vormen, een betere koeling en een krachtigere motor. De Japanners waren duidelijk trots op hun Celica want voor de viering van het 20 jaar bestaan van de Celica werd in 1990 een GT-R uitvoering op de markt gebracht. Die uitvoering is bij ons overigens nooit geleverd.
In het jaar 1999 werd de laatste generatie van de Celica op de markt gebracht. De sportcoupé was lichter, moderner en van veel gemakken voorzien. Hoewel Toyota hiermee wederom een moderne auto op de markt had gezet, was de “houdbaarheidsdatum” van de Celica toch echt wel bereikt. In 2006 rolde de laatste Celica van de band.
De vraag is uiteraard waarom de Toyota Celica zo lang in de verkoop is geweest en eigenlijk meer waarom je een exemplaar zou moeten kopen. Het antwoord is eenvoudig. Het is een auto met een scherp stuurgedrag, een soepele versnellingsbak, een krachtige motor en voorin een prettig comfort. Achterin is dit minder het geval. Er is vrij weinig ruimte voor de passagiers op die plaatsen. Daarnaast kunnen de kosten voor onderhoud vrij hoog uitvallen maar staat de Toyota Celica zeker wel bekend als een betrouwbare auto.
Dit laatste verklaart uiteraard waarom Toyota zo’n lange tijd dit model in productie heeft gehad en de naam met deze veelzeggende Spaanse betekenis aan een Japanse auto heeft gekoppeld. Misschien is het ook wel omdat wij Europeanen de term 天国 (Tengoku) helemaal niet begrijpen.