














Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
2014208.955 km
In 1999 nam de eerste generatie Toyota Yaris het stokje over van de beroemde Toyota Starlet. Inmiddels bestaan er vier verschillende generaties van deze compacte stadsauto – die ongeveer even groot is als onder meer de Suzuki Swift, de Volkswagen Polo en de Renault Clio. Door de jaren heen heeft de Yaris zich bewezen als een handige, zuinige en betrouwbare keuze. Dit zijn de punten om op te letten wanneer je deze Toyota op het oog hebt.
De eerste generatie van de Yaris had een vrolijk, vriendelijk uiterlijk en verscheen in eerste instantie als een laag model met drie of vijf deuren en een rechte achterklep. Later in 1999 kwam daar ook nog de Yaris Verso bij. Die toevoeging komt van ‘Versatile’ (ofwel veelzijdig) en de Verso was dan ook een compacte ruimtewagen op hetzelfde onderstel, met een variabel in te delen interieur, een iets hogere zitpositie en enorm veel ruimte. Er zijn maar weinig auto’s in deze prijsklasse met zo veel hoofd- en bagageruimte. Opmerkelijk: de Yaris Verso had geen normale achterklep die naar boven open gaat, maar een grote achterdeur die aan de zijkant scharniert. In 2003 kreeg het model een kleine opfrisbeurt (mooiere interieurmaterialen, een iets andere neus) en vanaf 2005 vind je modellen van de tweede generatie.
Met name de eerste Yaris staat bekend als een vrijwel probleemloze auto, waarbij je vooral rekening moet houden met standaard onderhoudsbeurten. Maar ook de Yaris die van 2005 tot 2011 leverbaar was, kent weinig grote problemen, storingen of aandachtspunten. Wel zijn er verhalen bekend over exemplaren die last hebben van roest, dus daar moet je even scherp op zijn. Net als bij zijn voorganger bestaan er speciale actiemodellen met een extra rijke uitrusting, zoals de Yaris Idols – vernoemd naar het gelijknamige televisieprogramma. Er is keuze uit twee zuinige benzinemotoren en een sterkere 1,8-liter motor in de sportievere Yaris TS, terwijl Toyota ook een dieselmotor leverde. Deze 1.4 D4-D is zeldzaam in Nederland. De tweede generatie kreeg in 2009 een facelift, deze verbeterde modellen vind je veelal tot bouwjaar 2012.
De derde generatie (leverbaar van 2012 tot eind 2019) van de Yaris staat vooral bekend om de bijzonder zuinige Hybrid-versie. Toyota kreeg het als één van de weinige fabrikanten voor elkaar om een benzinemotor én een elektromotor in zo’n kleine auto te proppen, inclusief een extra accupakket onder de achterbank. Dat slimme systeem maakt de Yaris Hybrid enorm zuinig, wie een beetje zijn best doet kan met gemak 1 op 20 halen terwijl je toch prima prestaties en een even inzetbaar interieur hebt. In vergelijking met veel concurrenten biedt de Yaris iets meer ruimte en een hogere instap, terwijl hij zich onderscheidt met de aanwezigheid van een knie-airbag. Bij tweedehands exemplaren liggen de prijzen van hybride versies duidelijk hoger dan die van vergelijkbare modellen zónder elektromotor, maar dat verschil is vrij snel terug te verdienen dankzij het lagere brandstofverbruik. Een andere bijzondere afgeleide kwam in 2018 op de markt in de vorm van de super sportieve Yaris GRMN: deze is onder handen genomen door de experts van Gazoo Racing, de raceafdeling van Toyota. Met 212 paardenkrachten, een topsnelheid van 230 kilometer per uur en een ontzettend speels weggedrag is dit een compleet andere auto dan de andere, veel bravere versies. De kans dat je een tweedehands GRMN zult vinden is echter heel klein aangezien er slechts 600 stuks bestaan over de hele wereld, waarvan zes in Nederland.
Aan het eind van 2019 introduceerde Toyota de compleet nieuwe Yaris. Ook deze versie verschijnt met ‘gewone’ benzinemotoren, als sterkere en nog zuinigere hybride maar ook opnieuw als sportieve GR. De vierde generatie is wat lager dan zijn voorganger en past qua vormgeving meer bij andere moderne Toyota-modellen zoals de RAV-4, de nieuwste Corolla en de CH-R. Ook deze Yaris heeft een bijzondere airbag: als enige auto in dit segment beschikt hij over zo’n veiligheidsvoorziening tússen de voorstoelen. Deze moet voorkomen dat de voorste passagiers elkaar raken bij een ongeluk.