






















Mercedes-Benz Citan 112 BlueEFFICIENCY, NAP|Trekhaak,
201423.003 km
Een bedrijfsauto moet bovenal functioneel zijn. Maar hij mag er ook netjes uitzien. Met de Citan poogt Mercedes beide werelden te combineren. En daar is het automerk redelijk in geslaagd. De Citan draagt namelijk hetzelfde stijlvolle gezicht als zijn familieleden. Reken daarbij een bekende technische basis en je hebt een heel degelijke bestelauto.
Met de Vito en Sprinter heeft Mercedes-Benz al jaren twee ware kaskrakers in handen. Het Duitse automerk wilde daarom proberen ook een succesvolle auto te maken voor het segment van kleinere bestelauto’s. In 2012 werd de Citan in het leven geroepen, als vervanger van de Vaneo.
Het is goed mogelijk dat de Citan je bekend voorkomt: de bestelauto is namelijk gemaakt in samenwerking met Renault. De Citan vormt technisch gezien een tweeling met de welbekende Renault Kangoo. Het onderscheid wordt vooral gemaakt op het gebied van design. De Citan past dankzij zijn herkenbare neus perfect in een rijtje met zijn grotere broers. Wat betreft het interieur, de motorprestaties en ook de prijzen zijn er verschillen te bekennen.
Mercedes levert de Citan in een aantal verschillende uitvoeringen en specificaties, die ieder een eigen doel dienen. Het aanbod van motoren voor de Citan is ietwat beperkt, maar iets sterker en daarom ook aantrekkelijker dan bij de Kangoo.
De Mercedes Citan is verkrijgbaar als gesloten bestelauto en als personenvervoerder, die bekend is als de Tourer of Combi. Als personenauto kun je de Citan oppikken als vijf- of zevenzitter. In het laatste geval gaat het om de ‘extra lange’-uitvoering, waarbij de derde zitrij bestaat uit twee afzonderlijke stoelen. Mercedes maakte de zevenzits versie van de Citan vooral voor taxibedrijven en particulieren. Achterin instappen is eenvoudig dankzij de schuifdeuren aan weerszijden.
Wie een eigen bedrijf heeft of om een andere reden een bestelauto wil rijden, kan de gesloten versie van de Citan beter kiezen. Als bestelauto kun je de Citan krijgen in drie maten: compact, lang en extra lang. In alle gevallen heeft de bestelauto drie deuren, plus een aan de achterzijde. Achterin is er voldoende ruimte, de Citan beschikt als compact over 2,4 kubieke meter, terwijl de grootste versie bijna 4 kubieke meter opslagruimte heeft.
De Citan wordt bijna exclusief geleverd met efficiënte dieselmotoren, maar er is ook een optie voor benzine. Deze viercilinder is stiller en rijdt vloeiender dan de dieselmotoren, maar is duurder aan de pomp. Wel is het de enige versie met een automatische versnellingsbak. Alle motoren komen bij Renault vandaan, maar zijn iets opgewaardeerd door Mercedes voor extra pit.
Wie een Mercedes Citan wil kopen, doet er goed aan een blik te werpen op de tweedehandsmarkt. Het aanbod gebruikte auto’s is namelijk groot en de prijzen zijn degelijk. Hand in hand met de aanschafprijs gaat het feit dat de Citan tamelijk betaalbaar is om te rijden. Omdat de kleine bedrijfsauto in feite een Renault Kangoo is, zijn onderhoud en nieuwe onderdelen niet uitzonderlijk duur. Dat gezegd hebbende zul je voor de Citan meer moeten betalen dan concurrenten, simpelweg omdat hij het Mercedes-naamplaatje draagt.
Dat de Mercedes Citan zo betaalbaar is, betekent wel dat je ergens op inlevert: kwaliteit. Waar Mercedes als merk vooral bekendstaat om zijn fraai afgewerkte en degelijke auto’s, geldt dit bij de Citan in mindere mate. Voor de bestelauto zijn minder dure materialen gebruikt om de prijs laag te houden. Dit merk je van binnen en van buiten. Het interieur oogt bijvoorbeeld wat eenvoudig, terwijl de buitenzijde sneller zijn schoonheid zal verliezen. Let voor aankoop dan ook op roest en gebruikerssporen.