















Mercedes-Benz SLK 200 K.
2004252.260 km
Met de Mercedes-Benz SLK kom je goed voor de dag. Het is een kleine roadster - een tweezitter met een automatisch inklapbaar dak - en ziet er goed uit. Op eigen bescheiden wijze geeft hij uitdrukking aan kwaliteit en een luxueuze levensstijl. De achterwielaandrijving en krachtige benzinemotoren geven hem een redelijk dynamisch weggedrag. Voor normaal gebruik op de openbare weg is het een betrouwbare auto.
Wie een sportieve tweezitter van Mercedes-Benz van voor 1995 wil hebben, komt uit bij de Mercedes-Benz SL. In 1996 komt daar een kleiner type bij onder de naam SLK. Enkele liefhebbers stellen dat deze letters staan voor Sportief, Licht en Kort. Officieel bestaat die betekenis niet. Treffend zijn deze termen wel voor de SLK.
De leverbare motoren van 136 en 193 pk maken de eerste generatie aanvankelijk niet overdreven sportief. Na de update komt daar verandering in. Een Mercedes SLK 320 uit 2000 heeft een motor die 218 PK levert. Hij rijdt van 0 naar 100 kilometer per uur 6,9 seconden. De SLK 32 AMG (354 pk) doet dat zelfs in 5,2 seconden. De prestaties van deze topmodellen zijn niet representatief voor het gros van SLK’s.
De tweede generatie (2004-2011) en derde generatie (2011-2016) wijken op kleine punten af van de eerste. Denk bijvoorbeeld aan iets andere achterlichten of verbeterde motoren. De redelijk gangbare SLK 280, goed voor 231 pk en leverbaar sinds 2005, gaat van stilstand naar 100 kilometer per uur in 6,2 seconden. De laatste AMG’s duiken onder de vijf seconden. Ook bijzonder; in 2012 verschijnt een heuse diesel.
Met de facelift van 2016 krijgt de Mercedes SLK ook een andere naam: SLC. Wil je dus bijvoorbeeld een SLK uit 2019, zoek dan naar een Mercedes-Benz SLC uit dat jaar. Een SLK vind je alleen nog gebruikt.
Tweedehands vind je vooral SLK’s met automatische versnellingsbakken, bijna alleen met benzinemotoren. Vooral interessant zijn de vele actiemodellen. Deze bieden een extra rijk uitrustingsniveau met bijvoorbeeld navigatie of lederen bekleding.
Het klapdak van oudere exemplaren kan storingen vertonen. Koop je een tweedehands exemplaar, test het dan goed uit. Let daarbij dan gelijk op rare vlekken aan de binnenkant, want die kunnen duiden op eventuele lekkage. En let bij oudere exemplaren altijd op de onderhoudshistorie, want ook een SLK heeft baat bij regelmatig onderhoud.