














Ford Thunderbird
2003146.607 km
De Ford Thunderbird is een grote, luxe auto van de Amerikaanse tak van Ford en is al generaties lang een icoon op met name de Amerikaanse automarkt. De eerste Thunderbird werd gebouwd in 1954, de laatste auto die deze naam droeg rolde in 2005 van de band. In deze periode kwam de Thunderbird uit in maar liefst elf generaties, waarvan met name de vroege auto’s het populairst zijn en het meest tot de verbeelding spreken, vanwege hun klassieke vormen.
De Ford Thunderbird is nooit gebouwd als een gezinsauto; in plaats daarvan was de oorspronkelijke Thunderbird een tweezits cabriolet, die echt gezien werd als een luxe model. Deze filosofie bleef eigenlijk over al die elf generaties van kracht. De Thunderbird werd in latere jaren ook aangeboden als coupé, maar kreeg nooit een gezinsvariant. Het was en bleef een luxe, grote, imposante en vooral Amerikaanse auto. Voorin elke Thunderbird lag een grote achtcilinder benzinemotor, die behoorlijk wat brandstof verbruikte. Zeker meer dan de gemiddelde Europese middenklasser. In Amerika, waar de brandstofprijs flink lager lag dan hier, werd dat nooit echt als een probleem gezien. De V8, zoals die achtcilinder heet, is een diepgeworteld onderdeel van de autocultuur in de Verenigde Staten en elke, zichzelf respecterende fabrikant uit de VS heeft deze motor in het assortiment.
Tussen 1954 en 2005 werden er dus elf generaties Ford Thunderbird gebouwd. En om het makkelijk te houden, noemde Ford deze generaties heel simpel ‘First Generation’, ‘Second Generation’, ‘Third Generation’, enzovoorts. Elke generatie werd steeds zo’n drie tot vier jaar gebouwd, waarna Ford met een nieuwe versie kwam. De ene keer was de vernieuwing subtiel en betrof het wat styling en een nieuwe versie van de V8, de andere keer werd de Thunderbird qua uiterlijk radicaal omgegooid. Zo begon de Thunderbird zijn leven als een sierlijke cabriolet, maar veranderde hij in de loop der tijd in een vierkante coupé, die bij lange na niet zo populair was als die iconische jaren 50-modellen. Het laatste model, de ‘Eleventh Generation’, kwam uit in 2002 en werd geen succes. De styling was lang niet naar ieders smaak en toen de verkoopcijfers hard daalden na het eerste jaar, besloot Ford dat er geen twaalfde generatie ging komen. De laatste Thunderbird werd gebouw op 1 juli 2005, waarna het doek viel voor bijna vijftig jaar aan automobielhistorie.
Omdat er zoveel verschillende varianten zijn, is er niet een universele aankooptip voor de Ford Thunderbird. De modellen hebben allemaal gemeen dat het grote en zware auto’s zijn, die dankzij hun flinke motor een behoorlijk verbruik hebben. Ook rijden ze als een Amerikaan. Dat wil zeggen: log, niet snel en flink deinend op de vering. Dat is echter niks nieuws voor de liefhebber, die vindt dit juist fijn en koopt heel bewust een grote Amerikaan. Omdat de Thunderbird vaak een importauto is, zijn de onderhoudsboekjes extra belangrijk. Hoe completer, hoe beter. De oudste generaties Thunderbird zijn, niet geheel verrassend, verreweg de duurste. Maar wie er eentje aanschaft, heeft iets heel bijzonders in handen. De prijzen voor de Thunderbird lopen enorm uiteen; de laatste generaties, zoals de 2002 Thunderbird, gaan over het algemeen weg voor lagere prijzen dan de eerste generaties. Een goede Thunderbird uit 1955 kan afhankelijk van de tijd van aanschaf gerust meer dan 50.000 euro opleveren.