
Bugatti Veyron
De ultieme sportwagen uit de Volkswagen-stal
De Bugatti Veyron is een supersportwagen van het Franse merk Bugatti, die werd gebouwd tussen 2005 en 2015. Deze auto was lange tijd de snelste productiewagen ter wereld en haalde een topsnelheid van maar liefst 407 kilometer per uur. De Bugatti Veyron beschikt over 1.001 pk (ter vergelijking: een standaard Volkswagen Golf heeft er ‘slechts’ 110) en is een tweezits coupé, waarvan er later ook enkele open modellen zijn gemaakt. Het exclusieve karakter van de Veyron maakt hem tot een zeer dure aanschaf. Bugatti behoort tot de Volkswagen-groep, waar ook merken als Audi en Porsche onder vallen.
Pluspunten
Minpunten

De Bugatti Veyron was de snelste auto ter wereld
Inmiddels is hij overtroffen (onder andere door zijn opvolger, de Bugatti Chiron), maar toen de Bugatti Veyron uitkwam in 2005 greep hij de aandacht van de voltallige wereldpers door op een testbaan maar liefst 407 kilometer per uur te rijden. Destijds was dat goed voor een plekje in het Guinness Book of World Records als de snelste productieauto (dus een auto die verkocht werd aan consumenten en toegestaan was op de weg) ter wereld. De drijvende kracht achter deze gigantische topsnelheid, was een 8.0 liter zestiencilinder motor, die maar liefst 1.001 pk leverde. De Bugatti Veyron was naast snel, ook nog eens bijzonder luxe en het interieur was voorzien van veel moderne snufjes, die het de bestuurder en diens bijrijder zo aangenaam mogelijk maakte. Het maakte van de Veyron een zeer gemakkelijk te besturen auto, die dus ook in staat was om elke andere auto ter wereld voorbij te razen op topsnelheid.

Vier hyper exclusieve versies van de Bugatti Veyron
In de loop der jaren produceerde Bugatti vier verschillende versies van de Veyron en de ene was nog gekker dan de andere. Allereerst was er de Veyron 16.4, waarbij de 16 stond voor het aantal cilinders in de motor en de 4 voor de vier turbo’s die hierop waren gemonteerd. In 2009 kwam Bugatti met de Veyron Grand Sport, een versie met een open dak, een cabriolet. Bugatti limiteerde de topsnelheid van deze auto tot 369 kilometer per uur als het dak open was, maar met het dak dicht kon ook deze versie de 400 kilometer per uur overschrijden. Een jaar later bracht het merk de Veyron Super Sport uit. Deze Veyron verbeterde het wereldrecord van de ‘standaard’ auto en behaalde een topsnelheid van 431 kilometer per uur. De motor van deze versie produceerde maar liefst 1.200 pk, wat zorgde voor de extra topsnelheid. Tenslotte was er de Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse, opnieuw een versie met een open dak, die ook beschikte over een motor met 1.200 pk. In totaal werden er 450 Veyrons op de markt gebracht, waarvan de gewone 16.4 de talrijkste is, met 252 modellen.

De Bugatti kopen? Neem sowieso een miljoen mee
De prijs van een Bugatti Veyron was al enorm bij het uitkomen van dit model en dat is niet minder geworden. Een prijs voor een oorspronkelijke, standaard Veyron is sowieso al meer dan een miljoen en ben je op zoek naar een Super Sport, of een Grand Sport Vitesse, dan kan je die prijs rustig drie of vier keer over de kop laten gaan. De Bugatti Veyron is een auto voor mensen met hele diepe zakken. Het onderhoud van de Veyron wordt, zoals wel vaker met auto’s uit dit segment, gedaan door Bugatti zelf. Het merk staat in persoonlijk contact met iedereen die een Veyron heeft en laat desnoods monteurs overvliegen als dit nodig is. Het resultaat van deze zorg is een vloot Bugatti’s die allemaal in topstaat verkeren, zoals Bugatti dit zelf ook graag ziet. Het merk is trots op deze voormalige recordhouder en doet er alles aan om zoveel mogelijk modellen op de weg te houden. En dat lukt prima, want ondanks de exclusieve aard van deze auto, staan er momenteel bijna honderd Bugatti’s op Nederlands kenteken.