
Spyker
Het exclusieve sportwagenmerk uit Nederland
Het Nederlandse Spyker is een automerk dat in 1999 opgericht is en zich specialiseert in het bouwen van zeer exclusieve sportwagens. Het merk verkocht in totaal net iets meer dan driehonderd auto’s, maar deze verkoop stopte in 2012. Spyker is via vele omwegen in 2021 failliet verklaard. Desondanks is de Spyker C8, het enige model dat met enig succes is verkocht, een buitengewoon interessante auto, die met zijn waanzinnige styling met geen enkele andere auto te vergelijken is. De prijzen voor deze verzamelobjecten lopen dan ook in de meerdere tonnen, als je al het geluk hebt om er eentje te vinden.

Een Spyker auto is een onconventionele tweezitter
Spyker is eigenlijk een wederopstanding van het merk dat aan het begin van de vorige eeuw auto’s en vliegtuigen bouwde. Dat merk ging in 1926 ter ziele, maar in 1999 werd het onder de naam Spyker Cars nieuw leven ingeblazen. Spyker vestigde zich in Zeewolde en ging zich bezighouden met het maken van zeer exclusieve sportwagens. De sportwagen die daadwerkelijk de markt op ging, was de Spyker C8. De C8 beschikte over een achtcilinder motor die geproduceerd werd door Audi en tussen de 400 en de 620 pk kon leveren, afhankelijk van het model dat je koos. De C8 zag in 2000 het levenslicht en kenmerkte zich door een hele eigen styling. Zowel in het interieur als het exterieur wemelde het van bijzondere details, waarvan er veel doen denken aan details die je ook op oude vliegtuigen ziet. Dit als eerbetoon aan het vroegere leven van Spyker, toen het naast een autofabrikant ook een vliegtuigbouwer was.
De auto was leverbaar als coupé en cabriolet en beschikte over deuren die zijwaarts en omhoog openden, de zogenaamde scissor doors. Veel werden er niet gemaakt van de C8, in totaal zijn er 307 van verkocht. Dat was overigens bij lange na niet genoeg voor Spyker om het hoofd boven water te houden en in 2010 werd het merk dan ook overgenomen door Saab. Maar toen Saab ook failliet ging, leek het doek voor Spyker gevallen. Via meerdere doorstarts werd er geprobeerd om het merk nieuw leven in te blazen, maar in januari 2021 ging het merk definitief op de fles.

De Spyker C8 kwam in diverse uitvoeringen
In de loop der jaren is de Spyker C8 in drie generaties uitgevoerd en binnen die generaties waren er ook weer verschillende versies van deze auto. De eerste generatie werd gebouwd in de periode 2000-2012, waarin de auto in zowel coupe als cabriolet werd aangeboden, maar ook met motoren die over wat meer vermogen beschikken. Uiteindelijk ging het om zes modellen: de Spyder (de cabriolet), de Laviolette (de coupe), de Double 12S (de straatversie van de racewagen die Spyker produceerde), de Spyder T (een opgefriste versie van de Spyder, met sterkere motor), de Laviolette LWB (een verlengde versie van de coupé) en de Laviolette LM85( opnieuw een straatversie van een racewagen).De tweede generatie kwam in 2019 en werd tot 2018 gebouwd. Hier heten de verschillende versies de Aileron (de coupe), de Aileron Spyder (de cabriolet) en de Aileron LM85 (de straatversie van de racewagen). De derde generatie C8 kwam niet verder dan de ontwikkelingsfase en heet de Preliator. Deze auto heeft de markt nooit gehaald, omdat Spyker failliet ging. Naast de C8 maakte Spyker ook nog enkele modellen waarvan gehoopt werd dat ze ooit verkocht gingen worden, maar waarbij dit niet gebeurde.
Actueel aanbod Spyker

Een Spyker kopen? Wees bereid om lang te zoeken en flink te betalen
Wie tegenwoordig op zoek is naar een Spyker C8, zal goed moeten zoeken. De zeldzaamheid van deze auto betekent dat de markt er nooit mee overladen zal worden, maar wie goed zoekt zal er wel eentje vinden. De aanschafprijs is echter niet mals en begint, afhankelijk van het bouwjaar, zo rond de 300.000 euro. Hiervoor krijg je echter wel een auto die bijna uniek is in de wereld. Er zijn er immers maar zo’n driehonderd van verkocht en deze exclusiviteit kost geld. Voor zo’n prijs kan je erop rekenen dat de auto goed is onderhouden en ben je in het bezit van een zeer bijzonder stukje Nederlandse automobiel historie.