









Trabant 601 Deluxe Origineel Nederlands geleverd
197278.907 km
Trabant is de verzamelnaam van een reeks personenauto’s die van 1957 tot en met 1991 werden gemaakt in de Oost-Duitse autofabriek van VEB Sachsenring Automobilwerk Zwickau. De Trabant was een zeer belangrijke auto in het Oostblok en werd in totaal bijna vier miljoen keer gebouwd. In het begin was de Trabant een best moderne auto, maar omdat er bijster weinig ontwikkelingen plaatsvonden eindigde deze als een symbool voor het communisme.
Trabant komt tot stand in 1957 en groeit al gauw uit tot hét vervoersmiddel voor de Oost-Duitse bevolking en mensen achter het IJzeren Gordijn. De Trabant komt allereerst op de markt als P50 en deze wordt in 1962 opgevolgd door de Trabant 600. Vanaf 1964 is de Trabant 601 verkrijgbaar en dit blijkt de meest succesvolle versie te zijn: het model wordt tot het bittere eind geproduceerd. Met het communisme en de Sovjet Unie valt aan het begin van de jaren 90 ook Trabant. De Trabant blonk uit in eenvoud en was in veel opzichten de auto voor het volk, zoals de Volkswagen (vandaar de naam) dat was in West-Duitsland. Toch kon men niet gemakkelijk aan een Trabant komen. Er was ruim veertig keer zoveel vraag als de fabriek in Zwickau aan auto’s kon produceren, waardoor al snel enorme wachtlijsten ontstonden. Het was niet ongebruikelijk dat een klant meer dan tien jaar op zijn auto moest wachten. Dit maakte echter weinig uit: de Trabant bleef namelijk vrijwel ongewijzigd door een gebrek aan technische ontwikkelingen. Of je nu een Trabant uit 1960 of 1990 kocht, hij was altijd gemaakt van Duroplast (een mix van katoenvezels en fenolhars), gebaseerd op een stalen frame en aangedreven door een piepkleine tweetaktmotor.
De Trabant bereikte zijn ultieme vorm in 1964, wanneer de introductie van de Trabant 601 volgde. Later ook wel liefkozend ‘Trabi’ of ‘Trabantje’ genoemd, werd de 601 een enorm succes: de meest verkochte auto in Oost-Duitsland zelfs. Dit mag geen verrassing heten, want de Trabant moest de bevolking van het ploeterende land een goedkoop en eenvoudig te onderhouden en repareren vervoermiddel bieden. De Trabant 601 was dit ook zeker. De carrosserie van de Trabant werd gemaakt van Duroplast, een betaalbaar materiaal bestaande uit restproducten als katoenvezel en fenolhars. De Trabant was voorwielaangedreven en had een 0.6 liter tweetaktmotor. Bijzonder voor deze krachtbron was dat je de brandstof zelf moest ‘maken’: naast gewone benzine moest in de tank ook een beetje olie worden gedaan om de motor goed te laten lopen. Dit is tevens de reden dat een Trabant vaak achtervolgd wordt door een behoorlijke wolk aan witte rook. De Trabant 601 werd gedurende zijn leven nauwelijks ontwikkeld, omdat de Oost-Duitse overheid, die de fabriek in bezit had, dergelijke vooruitgang te duur vond.
De tijden dat men een Trabant uit noodzaak moest rijden zijn al lang en breed vervlogen, maar dat betekent niet dat de eigenaardige en oeroude auto uit het straatbeeld is verdwenen. Integendeel: in 2020 werden er in Duitsland zelfs meer exemplaren op kenteken gezet dan auto’s van de populaire elektrische autofabrikant Tesla. De Trabant heeft zowaar een cultstatus bereikt. In allerlei steden, met als voornaamste de Duitse hoofdstad Berlijn, kunnen toeristen rondritten maken met een Trabant om zelf te ervaren hoe het leven destijds geweest moet zijn. Daarnaast zijn er ettelijke clubs toegewijd aan de Trabant waarbinnen veel kennis heerst over het iconische model. Desondanks kun je, afhankelijk van de tijd van aankoop, een Trabant kopen voor relatief weinig geld. Wanneer je een Trabant te koop tegenkomt, worden deze doorgaans aangeboden voor bedragen tussen de 1.000 en 10.000 euro. Schrik niet wanneer hierbij ook de nodige onderdelen zijn inbegrepen: dit is alleen maar fijn. Een Trabant is immers niet de meest betrouwbare auto, maar reparaties kun je voor een habbekrats en veelal ook zelf uitvoeren.